Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kustkulturen visade upp sig

GÄVLEKustkulturdagen lockade nyfikna till Engeltofta på lördagen. Gefle Dagblads patrull hamnade omgående i bryderi när den såg frågan på tipspromenaden: med vilket ris röker man så kallad Bönaböckling - tall, en eller gran?

Annars klarade sig förstagångs-evenemanget från hotande regnmoln, som snällt makade på sig. Och Wilbur Andersson, arrangör, myste.
- Vi vill få folk att intressera sig för vad de har framför ögonen. Många har ändå kopplingar till kustens kultur, som är litet styvmoderligt behandlad.
Under talet som hälsade alla välkomna började en publikdragande kulmotor att tuffa.
Den tillhör Inger och Robert Fägersten, som övertagit den från bröderna Månsson på Eskön. Säfflemotorn, som har 20 hästar, levererades ursprungligen 1949.

Kom landvägen
- Det har blivit litet av en hobby att hålla på med den, nu när vi har mer tid. En kulmotor hör man utan att se den. Nu kan man studera den, säger Inger, som förklarar motorns historia för ett flertal åhörare.
Under tiden hade Pelle Sandberg, Elfkarleby Kyrkbåtsroddare, annat att tänka på. Han saknade roddare till kyrkbåten, som har sju par åror. Det blir 14 roddare och en styrman.
- Vi är nog tio just nu. Vi har fuskat litet, svarar han muntert på frågan om man rott till Engeltofta. Det blev landvägen istället.

Sotare lockade
Så småningom blev det också rodd, med åtta roddare efter vad Gefle Dagblad kunde se, men det verkade gå undan ändå.
Lars-Erik Nordin från Utvalnäs, känd polisprofil och expert på djurfrågor, lade an vid bryggan med sin skötfiskebåt.
Han fick sällskap av briggen Gerdas skeppsbåt, seglad av sjöscouterna. Och gistvall, en torkställning för fiskeredaskap, var vanlig förr när redskapen var tillverkade av bomullsgarn.
Den småbrända doften av sotare lockade små barn till Johan Berglund.
Delikatessen föll Tindra och Sara, båda tre år, i smaken.
- De älskar det. Jag hinner inte med att rensa, säger Maria Strid.
Som bakgrund till det klart mysiga arrangemanget klämde Dellen-Bälgarna i med traditionell gammeldansmusik, en lagom avrundning.
Vilket ris som används till Bönaböckling?
Utmärkta "Gefle från A till Ö" som finns på GD:s hemsida vet uttömmande besked: "Bönaböckling är... strömming som efter att ha legat i saltlake röks i het granrisrök och blir guldbrunskimrande.".
Det behöver man inte veta för att tycka om böckling.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se