Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvarhållen mot sin vilja?

Blev den 26-årige örebroaren verkligen kvarhållen i lägenheten mot sin vilja? Det blev den stora frågan vid fredagens rättegång. Tre män stod åtalade för människorov.

Annons

Det var bara två av de tre åtalade, 24-åringen och 32-åringen, som kom till rättegången. Den tredje vårdas på sjukhus och rättegången mot honom kommer att hållas senare.

I slutet av juni ska örebroaren ha blivit kvarhållen och misshandlad under flera timmar i den åtalade 24-åringens lägenhet på Brynäs. I tingsrätten hade han svårt att minnas exakt vad som hänt, även när de åtalades advokater läste utdrag ur de förhör som hållits med honom.

– Jag har inga minnen av det just nu, var det svar som både åklagaren och advokaterna oftast fick.

Enligt örebroaren kom han till Gävle på natten för att träffa sin flickvän, men när han inte fick tag i henne åkte han till 24-åringens lägenhet eftersom han varit där tidigare.

Där fanns också de andra två och 32-åringen ska ha anklagat örebroaren för att ha gjort inbrott i 24-åringens lägenhet och att han nu skulle få betala. Syftet med misshandeln var att få fram örebroarens kod till bankomatkortet. Bland annat ska 24-åringen ha injicerat honom med narkotika.

– Han högg 20–30 gånger med sprutan.

En uppgift som 24-åringens advokat Gustaf Andersson inte gav mycket för, eftersom 24-åringen själv har använt heroin.

– Han behöver inte 20 försök för att hitta en ven.

26-åringen tog sig så småningom ut genom ett fönster och ett vittne ringde polisen.

Enligt 24-åringen hade örebroaren heroin med sig som de båda använde och örebroaren satt i soffan och sov. Något tvång hade det aldrig varit tal om.

Enligt 32-åringen var han bara i lägenheten en kort stund. Att han hade örebroarens bankomatkort på sig när han greps samma dag förklarade han med att han lånat ett par byxor i lägenheten och hittat kortet.

Alla tre var också åtalade för stöld av örebroarens tillhörigheter, men under rättegången justerades åtalet på den punkten till att enbart gälla 24-åringen och den man som vårdas på sjukhus.

I sin slutplädering framhöll åklagare Krister Waern att alla kriterier för ett människorov är uppfyllda, men att dådet inte var planerat.

– De grep tillfället i flykten. De genomförde det på ett tanklöst sätt.

Även de åtalades advokater var inne på att det inte finns någon planering bakom. 32-åringen var inte ens i lägenheten under större delen av tiden och 24-åringen har erkänt att han givit örebroaren två slag. Han hade inte hindrat honom att lämna lägenheten.

– Han har inte varit inspärrad på det sätt som krävs, sa Gustaf Andersson, som yrkade på att åtalet ska ogillas.

Däremot har hans klient erkänt flera narkotikabrott och också fått ett förslag på 16 månaders kontraktsvård.

Efter överläggningar beslutade rätten att de båda åtalade ska vara kvar i häktet tills dess domen meddelas den 8 augusti.