Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvartersindelning

Annons
Gävle indelades i listorna för Älvsborgs lösen 1613-1618 i östra och västra halvan av staden. I en mantalslängd från 1614 indelades staden i tio numrerade rotar utan namn, medan man i mantalslängder från 1692 använde namn på nio rotar: Näringen, Holmen, Skiepparen, Rådhuset eller Rådstufvan, Lilltorget, Nr 6, Gamble bron, Kiällan och Islandstorget.
1713 indelades Gävle i fyra stora kvarter med tomter. Antalet kvarter ökade när staden växte men ännu in på 1900-talet användes tomtnummer i nio stora kvarter. 1924 fick stadsingenjören Gunnar Sjöberg i uppgift att dela upp kvarteren och ge dem namn. Hans förslag belyser Gävles historia med namn som anspelar på Gefle riksdag 1792 - som Pechlin, Oxenstjärna och Kanaljen - skråtiden genom Skrået, Gillet och Gesällen, yrkesgrupper som Fiskalen och Båtmannen, länder där Gävle haft handelsförbindelser, skeppsnamn, gamla byggnader och företeelser i Gävle. Troligen har Sjöberg inspirerats av Oskar Fyhrvalls "Bidrag till Gefle stads Historia och Beskrifning" från 1901. Skoglund, I.B: Kvartersnamn i Gävle; Sterner, J: Gatunamn och Gävlehistoria (Från Gästrikland 1997).