Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvicksilver förbjuds i Sverige

Kvicksilver förbjuds helt i Sverige från den 1 juni. Förbudet innebär att varor som innehåller tungmetallen inte får släppas ut på marknaden.
- Kvicksilverepoken går nu i graven, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Annons

Beslutet tas vid regeringens sammanträde på torsdagen, men Carlgren bekräftar för TT att allting redan är klart. Han är mycket nöjd över att förbudet nu blir verklighet.
Förutom att det inte längre blir tillåtet med kvicksilverhaltiga produkter blir det också stopp för att använda kvicksilver inom industrin och tandvården. Vissa undantag kommer att medges och industrins slutdatum är först 2013, men generellt blir förbudet på lite sikt heltäckande.
Sverige blir därmed, tillsammans med Norge, det land i världen som har de hårdaste reglerna för kvicksilver. 
- Vi går så långt vi kan, säger Carlgren.
Nervskadade fåglar
Han påpekar att kvicksilvret var det ämne som uppmärksammades först av alla när miljödebatten drog i gång på 1960-talet. Många minns fortfarande de skakande filmsekvenserna på fåglarna som fått svåra nervskador sedan de ätit kvicksilverbetat utsäde.
Förbudet är det sista kapitlet i en lång räcka beslut som successivt minskat kvicksilveranvändningen i landet. De senaste siffrorna är från 2003 då den årliga tillförseln av kvicksilver till samhället via produkter beräknades till ett halvt ton, varav merparten fanns i batterier, neonrör och andra ljuskällor, samt amalgam.
Avfallet till Tyskland
Den mängden är dock bara en bråkdel jämfört med tidigare. Så sent som 1992 var tillförseln drygt 9 000 ton. Kvicksilver är en av de farligaste tungmetaller vetenskapen känner och kan redan i små mängder orsaka allvarliga nervskador. 
- Det kommer att behövas ersättningsmaterial men sådana är på gång. Det här är en stark signal till andra länder, säger Carlgren.
Ett återstående problem är det kvicksilverhaltiga avfall som finns kvar. Totalt rör det sig om 1 400 ton. Regeringen har nu bestämt att det ska slutförvaras i Tyskland. 
- Det skulle vara oförsvarligt att förvara det i Sverige. Tyskarna har stor erfarenhet och är bättre på detta än vad vi är. Det skulle kosta 15 gånger mer om vi tog hand om det själva, säger Carlgren.

Mer läsning

Annons