Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna åtalas för bedrägeri

GÄVLEDen 35-åriga kvinnan misstänks ha stulit sin pojkväns förra flickväns pengar.

På tisdagen åtalades 35-åringen för bedrägeri, som hon också erkänner i polis-förhör.
Enligt åtalet har kvinnan vid två tillfällen lyckats ta ut pengar från den förra flickvännens konto i Föreningssparbanken - enbart mot uppvisande av ett personbevis med kontoinnehavarens personuppgifter.
Det sammanlagda beloppet uppgår till 15 700 kronor.
- Det är olyckligt, säger Lotta Larsson, affärsområdes- ansvarig för bland annat kontoret på Brunnsgatan där uttagen skett.
Förundersökningen berättar om det misstänkta bedrägeriets upprinnelse. 36-åringen lärde först känna väninnan genom pojkvännen.

Hjälpa med flytten
I fjol skulle 35-åringen hjälpa väninnan att flytta. Hon påstår i förhör att väninnan då lovade henne 4 000 kronor som tack för hjälpen, pengar hon aldrig fick. I samband med flytten kom 35-åringen också över ett papper med väninnans personnummer.
De olagliga uttagen ska sedan ha skett i januari och mars. 35-åringen säger sig inte minnas närmare hur det första uttaget, den 18 januari, genomfördes. I stället berättar hon i förhör hur det andra uttaget i mars gick till och även om motivet: att hon inte fått de pengar hon lovades för flytthjälpen.
35-åringen besökte skattemyndigheten i Gävle, och kunde med väninnans personnummer kvittera ut ett personbevis. Dagen före uttaget besökte 35-åringen bankkontoret på Brunnsgatan och kunde mot uppvisande av personbevis få ett konto- utdrag från väninnans konto, säger hon till polisens utredare.
Dagen efter, den 19 mars, gick hon tillbaka till bankkontoret och fram till samma kassörska. Nu bad hon om hjälp att fylla i en uttagsblankett, och fick sedan ut det ifyllda beloppet, 8 000 kronor, enligt samma förhör.
Vid båda uttagen videofilmades 35-åringen. När bedrägeriet uppdagades hittade man de sparade filmsekvenserna. Stillbilder från filmerna ingår i bevisningen.

Ovanligt
Bedrägeri är ett ovanligt brott. Ännu ovanligare är att någon lyckas ta ut en stor summa pengar från en annan persons konto - utan legitimation.
Den gyllene regeln för att göra ett uttag är att man är känd av personalen eller visar gällande identitetshandling.
- Man kan tänka att man ska vara mer aktsam. Men går de på samma kontor kan man tycka sig känna igen dem.
- Det är så sällan det sker. Det är olycksfall i arbetet, säger Lotta Larsson, som också lovar att väninnan och kontoinnehavaren inte ska lida ekonomisk skada.
Därför är också Föreningssparbanken och inte väninnan målsägare.
Vad hände med de 15 700 kronorna som försvann från väninnans konto?
35-åringen säger till polisen att hon använt dem till att betala skulder och inte har dem kvar.

MATS HEDSTRÖM