Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna får 35 000 i ersättning

SANDVIKENEn kvinna får 35 000 kronor i ersättning från Sandvikens kommun. Orsaken är att hon fick otydliga upplysningar från bygg- och miljökontoret i samband med ett husköp.

En lagändring från 1999 har gett myndigheter större ansvar för upplysningar. Sandvikens kommunjurist Håkan Törnström påpekar nu vikten av att vara noggrann i fortsättningen.
Gefle Dagblad berättade för en månad sedan om ärendet. Kvinnan hade då skrivit till bygg- och miljönämnden och berättat om sin situation.
Det var för ett par år sedan som hon flyttade till en gammal gård i Österfärnebotrakten. Över hennes gård gick en väg som även andra boende i byn använde.
Kvinnan hävdade att hon i samband med husköpet hade kontakt med en handläggare vid bygg- och miljökontoret i Sandviken. Handläggaren ska då ha gett henne ett löfte om att vägen inte ingick i någon vägsamfällighet och att vägen alltså var hennes.
När hon bott på gården i några månader blev det dock klart att byborna fortsatte att använda vägen och att vägen ingick i vägsamfälligheten.
Kvinnan bekostade själv en ny förrättning och fick därefter ensam rätt till vägen.
Kvinnan ansåg att hon blivit lurad av kommunen och inte fått rätt information om vägens status. Hon skrev därför till bygg- och miljönämnden och begärde 50 000 kronor i skadestånd för de merkostnader hon fått.
Vid nämndens sammanträde i onsdags beslutade man att tillstyrka att kommunen träffar en överenskommelse med kvinnan. Den innebär att hon får 35 000 kronor.
Kommunjuristen Håkan Törnström säger att det är kommunens bestämda uppfattning att man inte kan grunda någon ersättningsskyldighet för kommunen på grund av förrättningen och vad som förekommit i samband med den. Dessutom anser han att de upplysningar som kommunen lämnat till kvinnan har varit riktiga. Det faktum att hon ändå inte fått rätt uppfattning kan emellertid innebära att informationen inte varit tillräckligt tydlig.
Enligt en ändring i skadeståndslagen från 1999 har myndigheterna ett utökat ansvar för felaktiga eller bristfälliga upplysningar. Det är också därför som man valt att göra en förlikning med kvinnan.
- Vi har tillsammans med försäkringsbolaget beslutat att det är bättre att förlikas i stället för att ta en krånglig rättslig process, säger Håkan Törnström.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se