Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna på flykt från förtrycket

Att bli slagen med en ringprydd hand och att i tystnad känna hur blodet sipprar ned över ansiktet. Att förlora sin själ när verklig­heten överskrider det egna förståndet. Att vara en fjäril i koppel. Det handlar Zinat Pirzadehs debut­roman om.

”Fjäril i koppel” utspelar sig i Iran och vid historiens början möter vi den unga Shirin. Den äventyrslystna flickan som har hela världen i sin lilla hand. I hennes sinne är existensen fri. I den världen finns inga chador (ett täckande plagg som kvinnor bär när de lämnar hemmet), ingen skam och ingen begränsad vardag.

Shirin växer upp som ensam dotter i en familj fylld av bröder. 1978 kommer den iranska revolutionen och snart hårdnar familjens bevakning.

Att åka moped bakom en man som Shirin inte är gift med blir den avgörande händelsen. Nu måste hon giftas bort. Mot sin vilja. Och det fort.

”Fjäril i koppel” är inspirerad av Zinat Pirzadehs egna liv. För 20 år sedan flydde hon till Sverige från Iran och i dag är hon 44 år. Vi känner henne som komiker, skådespelare och ex-fru till Thomas Di Leva.

Ingen av oss hade kunnat ana vilket liv hon måste ha levt.

Kanske är det just för att historien är självupplevd som jag kan bortse från att språket inte håller en särskilt hög nivå och att det är svårt att få en riktig känsla för Shirin till en början.

Zinat Pirzadeh är en sådan vän som har berättat sin livshistoria för dig flera gånger. Varje gång får den dig att fundera över mänsklig grymhet och mänskliga öden.

Zinat Pirzadeh är en sådan vän som du uppmanar att skriva en bok och som faktiskt gör det. Du vet att det kanske inte kommer att bli något mästerverk, men den självupplevda historien för berättelsen framåt och därför blir den aldrig tråkig.

Jag tycker att ”Fjäril i koppel” är väl värd att bli uppmärksammad av dem som vill läsa om någon som fortsätter att ha en fri själ trots hot om att bli stenad till döds, få sina bröst brända med strykjärn och att få syra hällt i ansiktet.

Är inte samtidens stora problem att så få orkar engagera sig i djupare bemärkelse?

Stina Loman