Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna stäms efter arvstvist

GÄVLE
76-åringens testamente var falskt, hävdade barnen och stämde kvinnan i 40-årsåldern som skulle ärva huset.

Dessutom säger sig kvinnan ha köpt det hus hon ändå skulle ärva.
Kvitto på betalning och testamente undertecknades dagen före 76-åringens död. I båda fallen är det omöjligt att tyda hans namnteckning.
I går agerade dödsboet genom advokat Lars Ståhlberg som lämnade in en stämning till tingsrätten.
- Jag vill köpet ska förklaras ogiltigt. I andra hand vill jag att det ska gå tillbaka. Anledningen är att handlingarna upprättades när 76-åringen inte var vid sina sinnens fulla bruk, säger Lars Ståhlberg.
- I andra hand hävdar jag att han var i beroendeställning som man har utnyttjat.

Oklart hur mycket pengar
Enligt köpeavtalet skulle kvinnan få köpa huset, och enligt köpebrevet hade hon betalat handpenning. Men huset är fortfarande lagfört i dödsboet som också ansvarar för att betala räntorna på lånet. Förutom att köpet inte registrerats är det oklart om några pengar, och i så fall hur mycket pengar, som kvinnan betalade 76-åringen.
- Det går jag inte in på i stämningen. Man har i vart fall inte övertagit lånen, säger Lars Ståhlberg.
Han kommer under fredagen att kontakta inskrivningsmyndigheten i Härnösand för att hindra att lagfarten flyttas från dödsboet.
I går avslöjade Gefle Dagblad den märkliga tvisten. Barnen till en 76-årig gävlebo stämde en kvinna som enligt två testamenten skulle ärva deras pappa. Barnen ansåg att testamentena var falska.
Det första, från den 10 mars, ser enligt barnen ut att vara ändrat i efterhand. Det andra - som säger att kvinnan får köpa 76-åringens fastighet för en fastställd summa, och dessutom att hon ärver dödsboet där ju pengarna skulle hamna - är daterat den 1 augusti.
Det var bara en dag före 76-åringens död, när han enligt den sköterska som tillbringade flera timmar med honom saknade "orientering".
Till tvisten om testamentena är äkta kan nu läggas tvisten om husköpet ägde rum, och om det gjorde det köpet ska hävas.
En åklagare ska ta ställning om förundersökning ska inledas mot kvinnan, som i dag är skäligen misstänkt för ocker. Det troliga är att åklagaren avvaktar beslutet i civilmålet där Anita Wallin Wiberg företräder barnen.
Ocker är det enligt brottsbalken när någon bereder sig förmån från någon som är i beroendeställning eller i uppenbart oförstånd. Brottet kan böter eller fängelse i högst två år.

MATS HEDSTRÖM