Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnan bakom ...del 2

Annons
Är det lätt att tappa perspektivetpå så hög höjd?

- Kanske för en del men absolut inte närdet gäller Barnevik. Men han kanske borde ha reagerat själv.

Du har kommit i kontakt med andra färgstarkapersoner på Sandvik, som Carl-Eric Björkegren, konstsamlare,vinfantast som numera är mystiskt försvunnen.

- Ja, det var en speciell person. Alltid välklädd,alltid brunbränd och om man kom in i det här styrelserummetvar det alltid han som tittade upp och riktigt kollade in en.Det var nog inte lätt att vara sekreterare åt honom,har jag förstått. Det är synd att det blev somdet blev och tråkigt för barnen att inte veta vad somhände med honom.

Han var en duktig konstnär. Kunde han inte ha nöjtsig med att sitta och måla och njuta av livet? Men han varen person som vill ha mer.

Han var kanske största tänkbara kontrasttill P O Eriksson, som tycks njuta av det enkla livet och somälskar att motionera?

- Kanske. P O är sparsam men är ocksåmycket generös. Sen min man gick bort har han och fru Helenabjudit mig på middag för att fira våra födelsedagar,då både P O och jag fyller i samma månad.

Du har också mött Stenbeck.

- Menar du Jan? På den tiden jag kom i kontaktmed honom var han väldigt tillbakadragen, nästan blyg.Vid middagar på Hedåsen visade han sig knappt ochgick inte runt och hälsade.

Du har tankar om kommunikationer?

- Ja, jag kommer ihåg när den limousinservicevi anlitade först skaffade mobiltelefon. Det var under ArneWesterbergs tid och jag undrade om det skulle vara nödvändigtunder den korta tiden mellan Sandviken och Arlanda. Nu kan maninte tänka sig att vara utan och under de timmar resan tarhinner chefen gå igenom mejl och mycket annat.

Nu är kommunikationerna så snabba att man intehinner dra andan förrän man ska ha ett svar. Och vanligabrev skrivs knappt längre. Pärmen med kopior blir allttunnare.

Hur har du trivts i Sandviken?

- Det är en mycket trevlig stad, speciellt fören familj med barn att växa upp i. Här finns ett stortkulturutbud och så har vi ju vårt härliga fritidsområdeHögbo. Ett tag pratade vi om att flytta till Hudiksvall närvi blev pensionärer för att komma närmare Härjedalen.Men nu bor jag kvar. Det finns ingen anledning att flytta.

Lockar inte Stockholm. Eller Paris?

- Nej, usch. Men jag har läst Bodil Malmstensbok om hur hon flyttade till Finistère och jag avundashenne att hon vågade bryta upp och flytta iväg. Jagskojade att jag skulle göra detsamma, kanske flytta tillToscana. Min son tog mig på allvar och blev nästanbesviken. Men franska tänker jag börja läsa såatt jag kan prata med mina barnbarn. Visserligen pratar de svenskamed sin mamma men pappan är fransman.

Har du andra planer?

- Jag har pensionerade väninnor - en av demslutade till påsk. Vi har bestämt att få igångett par rutiner, bland annat morgonpromenader och gemensamma middagardå och då. Vi cyklar också mycket tillsammans,bland annat i Normandiet för ett par somrar sedan. Spelatennis kan vi nu göra på dagarna och jag ska försökabli bättre än den ständige nybörjaren i golf.Till stugan i fjällen kan jag nu åka lite oftare. Detär inte svårt att få med vänninorna dit.Familjen firar jul där sedan 1984.

Det var många sökande till ditt jobb. Vilkaegenskaper ska en sekreterare ha?

- Förutom formella meriter och kunskap om företagettror jag förmåga att arbeta självständigt,att kunna prioritera, pålitlighet, gott omdöme, diskretion,lyhördhet. Att finnas till hands.

Chefens bröllopsdag också?

- Nej, det har han antecknat själv i almanackan.

Det har aldrig varit några större skandaleri Sandvik.

- Nej, jag är stolt över att ha fåttjobba för Sandvik. Vi har kanske ibland oförtjäntfått epitetet "tråkigt". Attityden till pressen ärpositiv. Vi har i dag bra relationer mycket tack vare den verksamhetsom Heléne Gunnarsson driver.

Mer läsning

Annons