Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnan bestämmer

Annons

Ska det vara möjligt att göra abort om fostret har ett oönskat kön?

För några veckor sedan ledde frågan till en het debatt. Nu har Socialstyrelsen sett över frågan, och svaret blev ett tydligt ”nja”.

Det går inte att neka en kvinna att göra abort på grund av att hon inte vill ha barn av ett visst kön. Det kommer inte heller i fortsättningen vara förbjudet att fråga efter kön – och om barnmorskan eller läkaren är säkra på att svara rätt ska de ge föräldrarna besked.

Däremot finns det ingen plikt för barnmorskan eller läkaren att göra en särskild undersökning för att ta reda på könet.

Läget är alltså fortsatt komplicerat, även om reglerna tycks bli en liten aning striktare.

I Ekot på onsdagen förklarade socialminister Göran Hägglund, KD, att direktiven främst är en symbolisk åtgärd och ska ge en signal om att pojkar och flickor är lika välkomna.

Förhoppningsvis stannar debatten där. Det är inte regeringens eller statens sak att besluta om vilka skäl till abort som är rätt och vilka som är fel.

Visst kan det kännas stötande att vissa väljer att göra abort för att de inte vill ha barn av ett visst kön.

Men i den fria aborträtten ingår att kvinnan får besluta själv, helt oavsett om andra tycker att hennes skäl är upprörande eller moraliskt tvivelaktiga. Om rätten inskränks av ett skäl kan det snart inskränkas av ett annat. Det enda rimliga är att hålla fast vid att principen att beslutet alltid ska fattas av kvinnan.