Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnans rättighet

n liten flickas illegala abort skakade Brasiliens till större del katolska befolkning. Den tragiska bakgrunden var den att flickans styvfar våldtog det nioåriga barnet. Trots hennes ålder och det fasansfulla våldövergrepp som flickan utsattes för fick hon och abortläkarna en hel nations vrede vänd emot sig. Detta rapporterade medierna om för ett halvår sedan. Ämnet är lika angeläget i dag.

En abort var i det här fallet det enda humana alternativet. Läkare med hög moral och medmänskliga värderingar hade mod nog att trotsa påvens tolkning av bibelns budskap. Läkarna räddade flickans liv genom att utföra den illegala aborten.

Att fundamentalistiska rörelser agerar för att pedofilers och våldtäktsmäns offer får lida livet ut är skamligt.

Är det rätt att frånta kvinnor rätten till abort? Gör man det så riskerar man både barns och kvinnors liv.

Bör kvinnor undergivet tillfredställa religiösa idéer i stället för att värna om sin egen psykiska hälsa? Nej!

Till vilket slags liv döms barnet, modern, fadern och eventuellt även den övriga familjen om aborten inte genomförs?

Kvinnor är redan utsatta för tillräckligt höga krav om hur de ska bete sig i olika situationer – i synnerhet när det gäller graviditet. En kvinna ska faktiskt inte behöva stå sitt kast. Alternativen till abort – och det glömmer gärna de (oftast män) som motsäger sig det fria valet i abortfrågan – måste ju bedömas sakligt och inte kontrafaktiskt. Män kan inte bli gravida ska därför inte yttra sig.

När ett invant och tryggt mönster bryts för en individ så ökar risken för att psykisk sjukdom debuterar. På samma sätt som att alla män inte klarar av att göra lumpen så klarar inte heller alla kvinnor av att genomgå en graviditet. Den trygghet som rycks bort kan lämna fasansfulla spår efter sig.

Varningsljusen blinkar vid horisonten. Inget land – allra minst lilla Sverige – går numera säkert för de högervindar som blåser in från konservativa gubbväldet i USA.

Kvinnors rättigheter måste prioriteras. Abort är inte någon nationell angelägenhet utan en självklar global mänsklig rättighet för kvinnor – inte för män!

AGNES J HEDBERG

medlem i Liberala kvinnor

limeonline@hotmail.com