Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnans version står mot männens

– Jag kände bara total panik. Var stannar bilen? minns jag att jag tänkte. Allt gick så himla fort.

Det säger Caroline, som ska ha prejats av vägen med sin treåriga dotter i bilen.

Men att hon avsiktligt prejades av vägen stämmer inte, menar en 41-årig man som åkte med i den andra bilen.

– Jag förstår inte varför de gjorde det. De måste ha blivit irriterade, men folk kör ju om varandra hela tiden på en motorväg, säger Caroline.
Hon berättar att hon var på väg hem när hon, strax norr om Gävle bro, lade sig i vänsterfilen för att köra om några bilar. Det gick inte fortare än nödvändigt för omkörningen, omkring 110 kilometer i timmen, tror hon.
– När jag svängt tillbaka in i högerfilen ser jag plötsligt i backspegeln hur bilen bakom kör upp jättejättenära. Åtminstone en i bilen klappar händerna. Sen svänger bilen ut tvärt och lägger sig jämsides med min bil. Föraren tittar på mig och vrider på ratten. Jag hann bara tänka: "Gud, vad gör han?" Sen for vi av vägen, jag på ena sidan och den andra bilen på den andra, berättar hon.
Hon är helt säker på att männen såg att det fanns ett litet barn i bilen.
– Hon är så liten och sitter så högt upp. Hon syns. Och bilarna var ju så nära varandra.
Både Caroline och dottern klarade sig utan fysiska skador och behövde aldrig föras till sjukhus.
– Vi var väl båda chockade. Jag tog ut min dotter på en gång. Och det kom fram folk till oss som hade stannat. Polis och ambulans kom. Och så kom föraren fram till mig och sa: "Jag tappade kontrollen." Då bara vände jag mig bort. Han tappade inte kontrollen. Jag såg ju hur han tittade på mig medan han vred på ratten, säger Caroline.
Hennes sambo, också på väg hem i en annan bil, upptäckte Carolines bil kvaddad vid sidan av vägen.
Dagarna efter olyckan har varit jobbiga säger hon; dels den stora uppmärksamheten, dels allt praktiskt med kontakter med bland annat försäkringsbolag och polis, dels tankarna. Hon är rädd och vill därför inte ställa upp på bild.
– Jag tänker på det här hela tiden, på vad som kunde ha hänt. Och jag är rädd för att männen ska leta upp mig. Om man är en sån människa att man kan göra något sånt här, då kan man väl nästan göra vadsomhelst mot en annan människa.
Hon säger att hon inte tror att hon kommer att kunna köra på motorväg igen.
– Jag har kört till jobbet, men det var verkligen med hjärtat i halsgropen.
Den 41-årige passageraren i den andra bilen, som GD har pratat med, och hans två kamrater fördes till sjukhus efter händelsen. Han tillbakavisar kvinnans uppgifter om att männen var irriterade och gestikulerade åt henne innan de prejade bilen av vägen.
– Vi skulle bara göra en vanlig omkörning när föraren tappade kontrollen och råkade krocka med hennes bil. Vi skulle aldrig skada någon med avsikt, säger mannen.
Hans 29-årige kamrat som körde bilen är misstänkt för försök till misshandel och grov vårdslöshet i trafik. Han fick skallskador vid olyckan och den andre kamraten mår psykiskt dåligt efter händelsen.
– Vi är glada att vi lever men känner oss orättvist behandlade när vi utpekas som kriminella människor, säger 41-åringen.
Varför föraren tappade kontrollen över bilen kan han inte förklara.
– Jag gissar på punktering, säger 41-åringen.