Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnliga komiker får revansch

Sveriges kvinnliga komiker är samlade i en ny humorserie om livet i ett varuhus.

”Välkommen åter!” är en ny sketchbaserad humorserie som kommer att börja sändas i TV 4 till våren. I rollerna finns enbart kvinnliga komiker, förutom Sissela Kyle och Pia Johansson medverkar bland annat Christine Meltzer, Petra Mede, Babben Larsson och Nour El-Refai.

– Det har hänt väldigt mycket med kvinnlig komik de senaste åren. När jag började så var det väldigt ovanligt att kvinnor var drivande utan de fick nästan alltid stå vid sidan om och vara bollplank medan killarna fick vara roliga, säger Sissela Kyle.

– Man får oftast vara med i ett sammanhang där det är fem killar och en tjej, så man är nästan alltid själv. Det är sällan kvinnliga komiker får jobba ihop, jag tycker det är underbart roligt, säger Pia Johansson

Handlingen i ”Välkommen åter!” utspelar sig i ett varuhus där de återkommande rollerna är allt från expediter till väktare och kleptomaner.

Pia Johansson och Sissela Kyle spelar de rivaliserande sminkförsäljarna Rose-Marie och Anne-Marie som har sina diskar mittemot varandra. Medan

Rose-Marie säljer ekologiskt och miljövänligt. Anne-Marie säljer djurtestade och kemiska produkter.

– Varuhus är perfekt i sketcher för man kan skruva alla karaktärer, säger Pia Johansson, som ser sin roll som en slags revansch.

– Mitt första feriejobb var på varuhuset Epa i Umeå. Jag var paketinslagerska och hade på mig en grön nylondräkt som gjorde att man fick elektriska stötar hela tiden. De som var finast på varuhuset var de som jobbade på sminkavdelningen, de tog hem sina rockar och dekorerarde dem lite extra. Jag sommarjobbade på alla avdelningar, men på sminket fick jag aldrig jobba. Så nu tar jag revansch.

Sissela Kyle baserar sin rollfigur på en sminkförsäljare på NK i Stockholm. Under ett besök i varuhuset fick hon höra hur försäljerskan sålde Estée Lauders produkter genom att tala sig varm om hur Estée Lauder tänkte, tyckte och arbetade.

– Jag och min kompis stod helt fastspikade i golvet och stirrade, vi vågade inte ens snegla på varandra för då hade vi skrattat ihjäl oss. Jag har längtat efter att få göra henne, och nu får jag äntligen göra det.