Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnliga politiker mot näthat

21 kvinnliga politiker i ledande ställning och från alla partier säger nu ifrån om påhopp på nätet. En av dem är Marie-Louise Dangardt, S, kommunalråd i Hofors.

– Det handlar om hat, om hot mot familj och till och med mot barn, säger hon.

”Men ett kommunalråd ska väl klara påhopp”, heter ett pressmeddelande som ett kvinnligt nätverk inom SKL, Sveriges Kommuner & Landsting, står bakom.

Nätverket består av 21 ledande kvinnliga politiker inom kommun och landsting från hela landet och med alla partifärger. Gemensamt för dem är att de vänder sig mot de metoder på nätet som används.

– Vissa av de här kvinnorna har blivit utsatta något så grymt, säger Marie-Louise Dangardt. När det handlar om rena personförföljelser mot familj och barn har det gått för långt.

I pressmeddelandet berättas om en grupp på facebook som heter ”Vi som hatar...” och politikerns namn.

Marie-Louise Dangardt berättar att hon själv inte drabbats så hårt men att hon ofta blir påhoppad via kommentarer till artiklar på tidningarnas webbsidor.

– Självklart ska vi tåla att bli påhoppade, säger hon. Men det ska vara på ett demokratiskt sätt.

Nätverket anser att man måste värna om ett demokratiskt samhälle där politiker väljs eller väljs bort i fria val. ”Vi kan aldrig acceptera att någon känner sig tvingad bort från ett politiskt uppdrag på grund av hot och trakasserier”, skriver man.