Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnodagen är till för alla!

Att förverkliga de mänskliga rättigheterna, uppnå jämställdhet för alla och egenmakt för kvinnor och flickor är centralt i FN:s Agenda 2030 – handlingsplanen för hållbar utveckling för jordens alla människor, vår planet och vårt välstånd. Men det är bråttom, skriver Zonta.

För att vi ska kunna uppnå dessa globala mål krävs respekt för kvinnors rättigheter. Det krävs också gemensamma ansträngningar för att kvinnor ska uppnå sin fulla potential på samma villkor som män.

Internationella kvinnodagen har varit kvinnors samlingspunkt i sin strävan för lika värde i samhället i mer än 100 år. NU är det dags för männen att stå upp, ta sitt ansvar och kämpa tillsammans med kvinnorna, sida vid sida. Att få slut på alla former av våld och diskriminering mot kvinnor, att stå emot skadliga traditionella sedvänjor för kvinnor, att få kvinnor till förhandlingsbordet i fredsprocesser, att få kvinnor i ledande positioner och att få kvinnor delaktiga i alla livets och samhällets beslutsaspekter.

Hållbar utveckling är helt omöjligt om vi inte alla erkänner, agerar för och försvarar kvinnors, och därmed allas, mänskliga rättigheter. Den internationella kvinnodagens perspektiv måste lyfta upp kvinnors och mäns gemensamma strävan för människor, planet, välstånd, fred och partnerskap för att FN:s 2030 Agenda ska lyckas.

Ja, det är bråttom för vi har endast 13,5 år på oss till 2030. Förändring kräver allas ansvar. Förändring kräver mod.

Låt årets internationella kvinnodag bli startskottet för att vi alla, varje dag framöver, tar ställning för kvinnors rättigheter så att vi tillsammans skapar en hållbar framtid och når de globala målen.

Christina Rylander Bergqvist

guvernör Zonta International Distrikt 21

MaryLou Espiritu Olsson

ordförande Zonta International Distrikt 21:s FN-kommitté

Inger Henriksson

president Gävle Zontaklubb

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel