Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnodagens svarta lista – här är tio punkter med väldigt, väldigt stor förbättringspotential:

I dagens moderna svenska samhälle är det lättare än någonsin att vara kvinna. Eller?

1: Lilla gumman. Om en kvinna byter däck, låt henne för h-e göra det utan att komma med en förklenande kommentar om hur duktig hon är. I åratal har min kära granne komplimenterat mig för hur "duktig" jag är som klarar av att bo ensam i ett hus på landet. Jag frågar honom varför han inte säger det till de ensamstående gubbarna i byn som också bor själva i sina hus. Jag får aldrig något svar.

2: Mumsig mjölk. Att amma offentligt uppfattas ofta som anstötligt, omoraliskt och opassande. Ett spädbarn behöver äta – vad är det för fel på människor som tycker att det är äckligt? Svaret är förstås att brösten har reducerats till en sexuellt överladdad kroppsdel förbehållen mannen och därför näppeligen bör blottas på allmän plats. Snacka om förvridet tolkningsföreträde. Kvinnans kropp är kvinnans rättighet, punkt slut.

3: Det hårlösa idealet. Något annat som fått en släng av äckelsleven är kroppsbehåringen. I dag ska kvinnan vara slät som en barbiedocka och hårlös som en förpubertal flicka. Ett perverterat Lolitaideal som är både anskrämligt och löjligt. Fram för naturens frodiga hårtussar i armhålorna, luddiga ben och lurviga bikinilinjer!

4: Fostra en prinsessa. En analys av ett antal av de senaste Disneyfilmer visar att de manliga karaktärerna har mycket mer taltid och tar mycket mer plats än de kvinnliga. Kvinnokaraktärerna är sällan lika roliga eller starka som männen; i gemen speglar filmerna trista ideal där kvinnan ska vara söt, glad, snäll och bara lagom kaxig.

5: Män väljer män. År efter år kritiseras bolagsstyrelser, chefsgrupper och andra maktkonstellationer för samma sak: För många män, för få kvinnor. Trots att kompetensen finns hos båda könen. Män väljer män med en broderlig klapp på axeln – lite bättre, helt enkelt.

6: Löner och status. Kvinnolönerna släpar fortfarande efter trots att fler högutbildade kvinnor än män utexamineras i dag. En av de stora bidragande orsakerna är att lönebilden för typiska kvinnoyrken inom vård, omsorg och skola är avsevärt mycket sämre än lönebilden inom typiska mansyrken som industri och byggsektor. Mansdominerade jobb har hög status, kvinnodominerade låg.

7: Dammsug och diska! Samma dystra statistik hänger kvar vid arbetet i hemmet. Fortfarande är det kvinnan som städar, tvättar och lagar mat i långt högre utsträckning än mannen. Med ett heltidsarbete som grädde på moset. Fritid – vad ska man med det till?

8. Den osynliga ålderdomen. En äldre man är mer synlig än en äldre kvinna – inte bara inom sjukvården, där mäns symptom uppmärksammas mer, och där mäns sjukdomar är föremål för mycket mer forskning. I vardagen får den äldre kvinnan finna sig i att bli osynlig – blickarna glider över henne som vore hon gjord av teflon när hon inte längre kan uppvisa de rätta fertilitetssignalerna. En äldre man, däremot, får klappar på axeln och blir inröstad i bolagsstyrelsen.

9: Häxjakten. Är du kvinna i offentlighetens ljus - se upp! Häxjakten på framgångsrika och synliga kvinnor, speciellt inom politik och media, kan ta sig enastående hätska uttryck. Och det hat som drabbar samma kvinnor är fullständigt förfärande och motbjudande – minns Kringlan Svensson som i livesänd radio skulle "dra en yxa i fittan" på Åsa Linderborg och "munknulla henne till döds". En olycklig omständighet, en otrevlig slump? Knappast.

10: Abort. Allt oftare talas det allt högre om en inskränkning av aborträtten. Men som tur är har vi en abortlagstiftning från 1975 som fortfarande gäller och som medger att kvinnans kropp är hennes egendom och att hon gör precis som hon vill med sin graviditet fram till den 18:e graviditetsveckan. Den som vill vara barnmorska får klara de arbetsuppgifter som ingår i yrket. Punkt.