Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor i strykklass - igen

Kvinnor särbehandlas generande ofta i sjukvården. Det är väl känt. Även när man skalar bort alla vilseledande uppgifter som cirkulerar, all desinformation som sprids av en eller annan anledning så kvarstår faktum: Kvinnor riskerar i högre grad än män att felbehandlas.

Det finns flera orsaker. Forskningen koncentreras på mannens kropp och mannens sjukdomar. Det har blivit bättre, en viss forskning som omfattar kvinnan har kommit igång. Det finns trots allt stora fysiska skillnader mellan kvinnor och män. Inte bara de uppenbara... Följden blir att en sjukdom bör, eller ska, behandlas olika när det gäller kvinnor än när det gäller män. Alltför ofta får kvinnan samma behandling som mannen.

Nu har det kommit en ny undersökning om äldre kvinnor och hur de medicineras. Det är den största undersökning som någonsin gjorts i Sverige människor mellan 75 och 89 år. Mer än 600 000 mäns och kvinnors läkemedelsanvändning har granskats.

Undersökningen visar att totalt sett får var fjärde kvinna olämpliga mediciner jämfört med var femte man. Det ser ju inte så farligt ut för lekmannen. Men när forskarna granskar behandlingen i detalj blir skillnaderna större. När det till exempel gäller psykofarmaka så är det 50 procents risk att kvinnor får tre eller flera psykofarmaka.

Nu vet man sedan länge att kvinnor blir äldre än män och att de använder fler mediciner. Men forskarna har justerat sina resultat för dessa effekter så att skillnaden mellan kvinnor och mäns medicinering inte beror på dessa faktorer.

Varför är det nu så här? Några tvärsäkra orsaker till skillnaderna går inte att få fram i en studie av det här slaget. Men några orsaker kan man, enligt forskarna, spåra. Man får söka hos både läkare och patienter. Äldre kvinnor talar om sina symptom på andra sätt än männen gör. De söker ofta också vård tidigare, till exempel för depression. Men, och det får man inte blunda för, det kan också vara att läkare behandlar kvinnor olika än män. Helt oavsiktligt, naturligtvis. Men det är ju så att i samhället i stort behandlas kvinnor och män olika.

Nåväl, sjukvården får naturligtvis aldrig förslappas i sin nit att se olika sjukdomar, symptom och läkemedel också ur ett kvinnligt perspektiv. En hjärtinfarkt ger ofta helt andra symptom hos en kvinna är en man. Bara som ett exempel. Kvinnor som hos doktorn klagar över obestämda smärtor måste tas på allvar, vilket inte alltid sker i dag...

I något århundrade koncentrerades all medicinsk forskning på mannen. Effekterna av det har vi sett länge. Vi har också sett förbättringar. Ny forskning handlar om kvinnan och det som rent medicinskt särskiljer könen. Här kommer stora framsteg att göras...

GD 10 AUGUSTI 2009