Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kvinnor och krig"

Sandviken Konsthall
27/9 - 26/10

Annons

Det var länge sedan det fördes ett krig på svensk mark men det saknas inte svenska medborgare med erfarenhet av krig.

Människor som flytt hit från krigshärdar eller svenska FN-soldater som hjälpt till i till exempel Afghanistan. Ett perspektiv som ofta glöms bort när de rapporteras och pratas om krigen är ofta kvinnornas. Därav utställningen "Kvinnor och krig" där kvinnliga konstnärer från båda sidor om Östersjön samarbetat om hur kriget påverkar.

Sammanlagt består utställningen av 15 konstnärer från Västernorrland och Västerbotten i Sverige samt Österbotten i Finland. Det här är fjärde gången de ställer ut på det här temat.

I "Kvinnor och krig" är det installationerna och videokonstverken som dominerar. Kanske är det tillvägagångssättet som lämpar sig bäst för att skildra den kakofoni av känslor som ett krig kan uppröra?

Här finns Skellefteåkonstnären Margaretha Holmlunds "Tårskålar" som påminner om de ändlösa tårar som fallit genom århundraden av krig, ofta av kvinnor som stått kvar när deras män stupat på fältet.

Mest iögonfallande framstår kanske Lejla Porovics installation "Srebrenicas mödrar" som behandlar kriget i Bosnien och Hercegovina. De kedjade fåglarna och den brutala videon av avrättningar ger ett starkt symboliskt intryck. Ljudet från skottlossningen går kusligt bra ihop med sorgesången ur Susanne Hedmans video "Sång för krigets offer".

"Kvinnor och krig" är en stark och viktig påminnelse om krigen som ligger oss så långt borta, men samtidigt så nära.

Annons