Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna har ordet

HAMRÅNGE
Nu är den här - del två om Norrsundets arbetarkvinnor. Och det nästan exakt på dagen nio år efter utgivningen av den första boken ''Kraven reste kvinnorna''.

Annons
- Allt det material vi samlade in den gången fick ju inte plats i vår första bok och vi varöverens om att det måste bli en fortsättning. Att bara lämna intervjuer och berättelser därhän kunde vi bara inte göra, säger Ulla Holmberg i Kvinnohistoriska gruppen.
I den nya boken, som fått titeln "Dä va då dä", låter de även männen komma till tals och berätta om sina familjer och om hur det var att växa upp i brukssamhället Norrsundet under 1900-talets första decennier.

Rakt språk
Upplägget är detsamma som förra gången, språket rakt och enkelt. Precis såsom det var.
"Mamma var också ute och sjåade på splitvedsskutorna. Ibland fattades folk och då kom det fruntimmer ut från Gävle och hjälpte till. De var mycket fränare i käften än vi lantisar var". Så berättarOlle Hedell i kapitlet Spånkullans barnbarnsom säkertfår många att minnas Norrsundet av igår.
I berättandet lyfts vardagen fram och levandegör bilden av historien. Arbetarbostäderna på "Verket" är visserligen rivna, menmed boken kan man tydligt föreställasig hur där en gång såg ut. "Dä va då dä" återspeglar både glädje och sorg, vardag och fest. .
Stortutrymme i boken har Röda Korsets verksamhet liksom den socialdemokratiska kvinnoklubben fått.
-Klubben kom ju att betyda väldigt mycket både för kvinnorna och Norrsundet, säger Elsa Zackrisson, som sammanställt uppgifterna frånföreningens protokoll.
Många foton, liksomUlf Gudmundssons skickligt tecknade illustrationerförstärker intrycket.
Även bok nummer två har blivit en bok lätt att känna igen sig i.
- Det är det vi har eftersträvat och var kanske också den största anledningen till att ''Kraven reste kvinnorna'' blev så efterfrågad, säger Ulla Holmberg.
Den 13 juli var officiell utgivningsdag och redan är ett flertal böcker sålda.
I samband med årets sommarteater, som hade premiär den 19 juli, såldes också böcker.

Räcker 700 ex
- Den första upplagan har tryckts i 700 exemplar. Vi får se hur långt det räcker, men kanske blir det så att vi får trycka upp fler inför nästa års återvändardagar i Norrsundet,
Bakom boken står Kvinnohistoriska gruppen i Norrsundet som förutom Ulla Holmberg består av Annika Bengtsson, Ella Engblom, Elsa Zackrisson, Birgith Lönn, Marianne Lööf, Majlis Röstlund och Karin Strandberg.
- Ett postumt tack vill vi rikta till Carin Östlund, Ellen Thornell, Rut Wilund och Ingrid Mohlin, fyra av gruppens medlemmar som lämnat oss under den här tiden, för utan deras hjälp hade aldrig boken kommit till stånd, säger Ulla.
MARIANNE LUNDQVIST