Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna har tagit plats i politiken

GÄVLEEn bra bit på väg men ändå mycket kvar. Så kan man tolka utvecklingen när det gäller kvinnors politiska inflytande i Gävle.

Representationen i de politiska församlingarna har förbättrats avsevärt mellan 1919 och 1999 och därmed möjligheterna att påverka den politiska agendan. Men fortfarande finns det mans- och kvinnofrågor och någon total jämställdhet är det inte ännu.

Kvinnor och politik
Intresset att diskutera kvinnor och politik var stort hos de lokalpolitiker som i går samlades vid gamla rådhuset för att lyssna på forskaren Gärd Folkesdotter vid Institutet för bostads- och urbanfoskning.
Hon presenterade sin nypublicerade forskningsrapport med titeln Kommunal politik i kvinnohänder. Gävle i jämförelsens ljus.
Där har hon undersökt gävlepolitiken med kvinnligt perspektiv genom att främst jämföra 50-tal och 90-tal. Vilka frågor kvinnor drev, hur och med vilket resultat.
Tre hyfsat aktuella frågor ger en bild av läget.
Kvinnojouren Blåklockan har varit en typiskt kvinnlig fråga som man också haft framgång med att få resurser till i strid med männen, menar hon.

Idrottshallar - för män
Bygget av nya idrottshallar ser hon som ett typiskt manligt intresse. Något manliga politiker drivit igenom i strid med de kvinnliga kollegorna som ansåg att pengarna kunde användas bättre. Där har man haft mindre framgång.
En kompromissfråga var satsningen på etablering av Maxi Ica på Alderholmen. Där tvingades männen ge sig, men segrade ändå genom att det blev en etablering i Hemlingbyområdet.
Rapporten, som förstås innehåller mycket mer än så, väckte en livlig debatt bland de församlade politikerna. De var rätt eniga om att det är ett problem med att männen fortfarande har svårt att släppa fram kvinnorna på samma villkor i politik och samhällsliv. Men något olika syn på hur det ska motverkas.
- Strukturerna måste förändras i grunden. Kvotering är en bra metod, ansåg Ulla Andersson, v.
- Helt fel, tyckte Gunilla de Maré, m, som anser att kvinnor ska ta sig fram på egna meriter.
- Det är en generations- och tidsfråga. Vid varje generationsskifte tas stora kliv åt rätt håll, menade Kenth Lövgren, fp.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson_gd.se