Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan kännbar för villaägare

Stockholm (TT)När temperaturen sjunker stiger elkonsumtionen lika stadigt.Detsamma gäller elpriserna på en allt hetare marknad.Den som har elvärmd villa och rörligt pris på elen bör räkna med flera tusenlappar extra.

Annons
Priserna på den nordiska elbörsen Nordpool ligger högre än på länge.
Det märks i plånboken hos konsumenter med rörligt elpris.
För en normal lägenhetskund kan det handla om några hundra kronor mer. Men värmer man villan med el är energiåtgången ofta bortåt fem gånger så stor som för en lägenhet.
- Om kunden har betalt 40 öre per kilowattimma och nu ska betala 80, vilket inte är osannolikt, så talar vi om ett par tusenlappar extra i varje fall, säger Lennart Bodén på Statens energimyndighet.
Det är rädslan för elbrist som drivit upp priserna till dagens nivåer. Ett torrt år har gjort att vattenreservoarerna i hela Norden är dåligt fyllda. I Norge har flera företag dragit ned på verksamheten sedan det visat sig lönsammare att sälja tillbaka elen på marknaden än att förbruka den.

Kapacitet finns
Men ännu lyser det grönt i kolumnerna för Sveriges elförbrukning.
Industrierna ligger långt under full drift över helgerna och behovet ligger mellan 20 och 30 procent under kapaciteten.
- I ett större perspektiv går Sverige på lågvarv fram till den 7 januari, säger Lennart Bodén.
Men om kylan håller i sig innebär det påfrestningar på systemet.
Mardrömsscenariot är sträng kyla i hela landet i någon vecka.
- Då kan det bli så att i södra Sverige räcker inte den el som stoppas in i systemet vid en viss tidpunkt. Det är då man talar om rullande bortkopplingar, men det finns inget i dag som talar för att det ska inträffa.
Det vore första gången som en sådan nödåtgärd används i Sverige.
Innan dess måste vi ligga på maximal import och ha satt in alla reservåtgärder. Dessutom har många producenter visat sig kunna öka sin produktion snabbare än aviserat - höga priser gör det attraktivt att sälja el i Sverige.

Oljan också dyr
Viktigast är att vädja till hushållen att begränsa sin förbrukning.
Det räckte gott när kölden slog till i februari, mycket tack vare att elpriset var uppe över två kronor per kilowatttimme.
- Över 80 procent hörde vädjan, och runt hälften gjorde något, säger Svenska kraftnäts informationschef Mårten Norgren.
Skillnaden den här gången är att oljepriset också är rekordhögt, vilket gör det mindre attraktivt att gå över till olja.

Anders Wennerstrand

Mer läsning

Annons