Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kylan orsakar vattenläckor

SANDVIKENFlera veckor av ishavskyla har gjort att tjälen gått djupare än normalt. Det har ställt till problem för det kommunala vattennätet.

Annons
- Vi hade fem större vattenläckor under helgen, säger Kjell Pettersson på kommunens vatten och avlopp. Fyra av läckorna var i Örta och Lassas, medan Stensätra hade en.
Trots att kylan har släppt de senaste dagarna fortsätter tjälen att gå på djupet.
- I dag har tjälen nått 1,6 meter och vårt vattennät ligger på två till 2,5 meter, fortsätter Kjell Pettersson. Nu ska det också bli kallare igen.
Pettersson anser att kylan har ställt till med större problem än på många år.
- När kylan går så här pass djupt börjar de lerskikt som finns i marken att röra sig och det är ofta att vattenrören då går sönder.
Även villaägare har haft problem med frysta vattenledningsrör.
- Jag har gjort 15 akututryckningar, säger Mattias Hedlund på Hedlunds rör.
Det går att gardera sig. Har man torpargrund är det bara att sätta igen ventilationshålen och skotta upp snö efter grunden.
Villaägaren kan också värma upp kalla och känsliga utrymmen med hjälp av kupévärmare, men här gäller det att se upp med brandfaran.
- I värsta fall går det att ha lite vatten rinnande för att slippa isproppar, säger Mattias Hedlund.
JÖRGEN LARSSON