Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyld mat blir för varm

NYKÖPING/GÄVLE
Flera storkök som lagar mat till bland annat äldreboenden klarar inte av att hålla rätt temperatur på maten, visar en undersökning från Livsmedelsverket.

Livsmedelsinspektörerna i Sörmland har under våren i år undersökt 62 centralkök i åtta av länets kommuner. Köken levererar i sin tur mat till lokala kök på till exempel skolor och äldreboenden. Kontrollerna visade att 60 procent av den kylda maten höll för hög temperatur när den sista personen serverades. Av den varma mat som skickades från storköken var det 20 procent som inte var tillräckligt varm när den sista portionen serverades.
- Det är jag inte ett dugg förvånad över, säger Carin Gustafsson, livsmedelsinspektör i Gävle kommun om undersökningen.

Matförgiftning
Om maten inte håller rätt temperatur ökar risken för matförgiftning. Mellan fyra och 60 plusgrader är bakteriernas favorittemperatur som det gäller att undvika.
I Gävle är det Måltidsservice som lagar den mesta maten åt kommunens äldreboenden. Där håller man på att införa HACCT-systemet, ett kontrollsystem som från början uppfanns av det amerikanska rymdprogrammet Nasa för att deras astronauter skulle undvika att bli matförgiftade i rymden.
- I det arbetet kommer de att göra en riskanalys av sina utkörningar. Dålig koll på matens temperatur är en typisk sån sak som HACCT hjälper mot, säger Carin Gustafsson, livsmedelsinspektör på Gävle kommun.
Hon har inte besökt Måltidsservice nyligen och vill därför inte uttala sig om eventuella risker med deras mat. Men någon direkt fara tror hon inte att det är för kommunens äldre.
-Nej, det tror jag inte. Mig veterligen har det inte varit några anmälningar om misstänkt matförgiftning från Måltidsservice, säger hon.
TT/GD