Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan lär barnen fotbollsvett

Svenska Kyrkan ska lära barn i landet hur man uppträder på en fotbollsplan.
Så även i Gävle.
– Första lektionerna ges under fotbollsskolan i Andersberg, säger prästen Per Johansson.

När landets tiotusentals barn och ungdomar går på fotbollsskolor i år kommer de också att få lektioner i hur man uppför sig på planen. Projektet är en del i det samarbete kyrkan har med Svenska fotbollförbundet.

Första lektionerna i Gävle ges under Gefle IF:s fotbollsskola i Andersberg 15–19 juni.

Per Johansson är präst på Högskolan i Gävle och den som representerar kyrkan i projektet.

– Vi har konstaterat att det förekommer dåligt uppförande på planen, särskilt i Stockholm. Där slutar domarna ofta redan efter ett år för att de inte står ut med den hätska stämningen. De får ständigt höra svordomar och hot från spelare, tränare och föräldrar, säger han.

Lektionerna i uppförande är bara en liten del av fotbollsskolan och riktar sig främst till spelare mellan tio och tolv år.

Per Johansson anser det vara särskilt viktigt att just de årsklasserna får lära sig rätt beteende på och utanför planen.

– Barn börjar tänka och reflektera på ett nytt sätt i den åldern, säger han.

I lektionerna ingår också praktiska övningar. Till exempel kommer deltagarna att få springa en stafett med orättvisa förutsättningar.

– Då lär de sig hur det känns att tävla med både bra och dåliga förutsättningar och kan senare hantera bägge delarna.

Anton Andersson, Johnny Li och No Zhanta spelar alla tre pojkfotboll för Gävle GIK och håller med om att lektioner i uppförande behövs.

– Det händer att spelare ropar elaka saker typ du suger och du är en jävla idiot, säger Anton Andersson.

– Men inte bara spelare ropar, ibland skriker också tränare och föräldrar elaka saker, säger Johnny Li.

Per Johansson, som själv är stor vän av fotboll, säger att spelet har enorm betydelse för ungdomars fostran in i vuxenvärlden.

– Spelarna lär sig att kämpa tillsammans och att hantera sorg när de förlorar och att vara ödmjuka i segern. Här finns en koppling både till kristen tro och det liv som väntar dem som vuxna.