Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan lite närmare vigsel av homosexuella

Uppsala (TT)
Svenska kyrkan har tagit ett steg till mot att låta homosexuella gifta sig i kyrkan. Kyrkan ska skynda långsamt - något tidsschema finns inte. Men torsdagens beslut väcker ändå glädje bland kristna homosexuella.

- Jag blev jätteglad och överraskad att kyrkomötet vågade ta beslutet, sade en uppenbart nöjd Britta Svensson.
Hon är med i Ekho, ekumeniska grupperna för kristna homo- och bisexuella, och följde på förhandlingarna på plats i Universitetshuset i Uppsala.
- Jag hade kanske inte väntat att man med så stor majoritet vill ha partnerskap i kyrkan, sade hon.
Det kyrkomötet beslutade på torsdagen var att lägga in en beställning på ett underlag för en kyrklig akt för homosexuella som vill ingå partnerskap - en öppning för att homosexuella ska kunna gifta sig i kyrkan på ungefär samma sätt som heterosexuella.
I dag kan en präst hålla förbön och välsigna ett homosexuellt par i kyrkan, men registreringen av partnerskap kan inte ske i kyrkan. Det har lett till att homosexuella fått kliva ut på kyrktrappan för den delen av ceremonin.

Inget datum
Det diskussionerna främst rörde sig kring på kyrkomötet var hur fort kyrkan ska gå fram. Enligt ursprungsförslaget skulle kyrkomötet fatta beslut under denna mandatperiod, det vill säga 2005. Men efter lång och bitvis hård debatt blev det en kompromiss. En klar majoritet av kyrkomötet var för att fortsätta processen, men utan att slå fast när beslutet ska tas.
Direkt efter beslutet stod det klart att det lämnade utrymme för tolkningar. Ärkebiskop K G Hammar kallade det "svårgenomträngligt" och såg det inte som ett principbeslut för en kyrklig akt för de homosexuella paren.
- Det vore att övertolka, sa han vid en presskonferens efter beslutet. Men beslutet är ett steg till i processen och inget stopp.

Mer tid
Hans tydliga budskap var att kyrkan behöver mer tid för diskussion - annars riskerar den splittring. För den skull vill han inte se det som att kyrkomötet slagit till bromsen.

Ingen broms
- Det är ingen broms i bemärkelsen att man sagt nej till något mer än en tidsram.
På frågan om han trodde att beslutet kan väcka besvikelse bland homosexuella, svarade han:
- Den som vet hur kyrkan fungerar och vet att beslut som bryter en lång tradition behöver begrundas ordentligt förstår nog att det inte kan gå fortare.
Ann-Cathrin Jarl, stiftsadjunkt i Stockholm, ledamot av kyrkomötets läronämnd och homosexuell, kände dock ingen besvikelse.
- Principen är fastslagen och vi har sagt att vi ska gå från ord till handling. På ett sätt har det gått fortare än jag trodde, sade hon.

Anna Lena Wallström