Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan startar drogfritt boende

GÄVLE
Trots drogbehandling på fängelset är det lätt att återfalla i missbruk när portarna slås upp. Därför startar Svenska kyrkan i Gävle ett drogfritt kollektivboende.

Annons
- Det handlar om att komplettera frivård och socialtjänst. Det vore en annan sak om vi började ta över fängelser, säger Per Olof Engström, häktesdiakon och anställd vid Staffans församling.
- Kyrkan har alltid haft ett socialt ansvar, säger diakonen om debatten att ideella organisationer tvingas ta över uppgifter från en nedrustad välfärdsstat.
Projektet, som fått 400 000 kronor av Uppsala stift och Gävle kyrkliga samfällighet, går ut på att hyra en större lägenhet där en knapp handfull frigivna fångar kan bo tillsammans. Det ställs krav på dem som blir aktuella att genomgå behandling för sitt missbruk redan på anstalten och har hög motivation till att förändra livet i friheten. De ska skriva på ett kontrakt om bland annat absolut drogfrihet.
Klarar man inte av boendet är det omedelbar utflyttning som gäller.
- Det fungerar inte med snällhet, säger Per Olof Engström.
Som häktesdiakon har Engström stor erfarenhet av kontakter med människor levt och lever ett kriminellt liv. Ett återkommande tema i hans samtal med dem som misstänks för brott är ångest inför livet på utsidan. Utan arbete eller sociala kontakter bland "vanliga" återstår bara att ta kontakt med de gamla kompisarna, som ofta är missbrukare.
Den lägenhet som i början av nästa år blir aktuell kommer att tillhandahållas av socialtjänsten. Vilket bostadsområde det blir är inte bestämt, men en poäng är ju att den inte ligger i ett redan hårt belastat område. De boende ska själva betala hyran oavsett varifrån de har sina inkomster.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se