Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkans förråd får inte rivas

Kyrkan får inte riva förråden på Skogskyrkogården. Regeringsrätten tar inte upp frågan och då står kammarrättens dom fast.

De omstridda förråden står längst ner mot Gavleån. Formspråket, materialvalet och den helhet de bildar med krematoriet och begravningsplatsen gör att riksantikvarieämbetet tycker att de har så stort kulturhistoriskt värde att de ska stå kvar.

Kyrkan har velat riva eftersom den inte behöver förråden längre och kunde använda platsen till annat. Att underhålla förråden tycker samfälligheten skulle bli för dyrt.

Förråden står oanvända sedan 2001, då kyrkan tog sina nybyggda förråd på annat håll i bruk.

– Vi hävdar att det är slöseri med skattemedel, säger Patrik Blomberg, tillförordnad kyrkogårdschef.

Länsstyrelsen sa nej till rivning, men länsrätten höll med kyrkan och gav den rätt att riva. Ett av argumenten var att detaljer, som dörrar till förråden, ändrats sedan de byggdes. Länsstyrelsen överklagade då till kammarrätten som gav dem rätt. Men kyrkan gav sig inte utan vände sig till regeringsrätten.

Regeringsrätten tar inte upp frågan och därmed är det kammarrättens dom som gäller. Kammarätten skriver i sin dom från 2007 att kyrkan inte kunnat visa vare sig att de planerar att använda marken till annat eller att underhållet blir för dyrt. Det finns inte heller skäl att gå emot riksantikvarieämbetets bedömning anser rätten.

Patrik Blomberg konstaterar att de får acceptera domen. Förråden börjar förfalla, bland annat är taken i dåligt skick, och de kommer nu att kontakta länsstyrelsen för att diskutera vad de ska göra med dem.