Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkokamreren tog tillbaka allt

SANDVIKEN
Vid domstolsförhandlingarna i det mycket uppmärksammade knarkmålet mot kyrkokamreren och hans hustru i Hofors tog kamreren tillbaka allt han medgivit i de första polisförhören, där han kastade en stor del av skulden på sin hustru.

Annons
Han hade då uppgett att de tillsammans vid några tillfällen köpt runt fem gram amfetamin för eget bruk. Hustrun hade dessutom vid några tillfällen sålt mindre mängder.
Nu framhöll kamreren att han vid tillfället var chockad då nio poliser sprängde in och han kastades till golvet och beslogs med handfängsel. Kraftigt förkyld, med en värkande höft och hjärtflimmer fann han för gott att säga vad polisen ville höra. Ord som lades i hans mun som han föll till föga att följa, allt för att snabbt få komma därifrån. Han hade ingen annan förklaring till att han lagt större delen av skulden på hustrun. Han betonade att allt det amfetamin som fanns i huset var hans eget.
Allt från ett parti på åtta tabletter som han köpt förra sommaren och sedan krossat och använt i kaffet när värken var som svårast.
Vid polisens tillslag var båda påverkade av narkotika och han medgav att han tidigare på dagen använt lite av amfetaminpulvret i kaffe.

Hustrun nekade
Hustrun förnekade allt som lades henne till last. Att hon var narkotikapåverkad berodde troligen på att hon fått i sig narkotikan när hon löste upp en C-vitamintablett i vatten tillsammans med Molkosan, trodde hon. Troligen fanns pulverrester kvar i glaset. De spår av cannabis som fanns i hennes urin skulle bero på att hon dagen innan vid ett krogbesök blev berusad och kanske blivit bjuden på något bloss.
Polisens tillslag blev en chockupplevelse för de båda när nio poliser stormade in. Polisen som vittnade hade också förståelse för om paret upplevt polisens tillslag som chockartat. Däremot ansåg han att de inblandade vid förhören varit balanserade och han fick en känsla av att kamreren vill lägga fram alla fakta, men också att han försökte skjuta över skuld på hustrun.
Åklagaren ansåg att tingsrätten inte skulle beakta kamrerens nya uppgifter utan att de tidigare förhören gav en riktig bild av parets narkotikahantering. Åklagaren yrkade på ett kortare fängelsestraff för.

Försvarsadvokater
Kamrerens försvarsadvokat framhöll att skulle hans klient dömas måste det bli för ringa narkotikabrott med bötern som påföljd. Hustruns försvarsadvokat ansåg att åtalet skulle ogillas eller vid fällande dom stanna vid ett ringa bötesbelopp.
Hela historien med knarket har också drastiskt förändrat livet för de båda. Kamreren har förlorat jobbet och paret har i media utpekats som grova brottslingar. Det är något som tingsrätten ska beakta i sin dom ansåg försvaret.
Dom meddelas den 15 april.

ULF GRANSTRÖM