Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L.A. Mattons Läderfabriks AB

grundades 1852 av Lars Andreas Matton som anlade garveri i Wilhelm Eckhoffs före detta linne- och drällfabriki hörnet Kaplansgatan/Kyrkogatan. Stadsbranden 1869 förstörde garveriet och dådet inte fick uppföras igen på den gamla tomten handladeMatton i stället med hudar, läder och skor. Pådet nya industriområdet vid Södra Skeppsbron påBrynäs fick ett nytt garveri uppföras 1879. Därutvidgades rörelsen. Matton övergick från attbereda alla slags skinn till att specialisera sig på sullädersom levererades till Sveriges ledande skofabriker. Mattons läderfabrikvar på 1940-talet en av Sveriges största tillverkareav bottenläder och hade som mest 160 anställda. 1905startades dotterbolaget L.A. Mattons Hudaffär handelsrörelsemed hudar och skinn som drevs till 1970-talet. Adressen var NorraStapeltorgsgatan 3, vid Stortorget.
L.A. Matton avled 1897 och firman övertogs 1900 av sönernaEmil och Waldemar. Från 1908 var Emil Matton ensam ägare.Företaget ombildades 1930 till aktiebolag med Emil Mattonsom chef. 1951 efterträddes han av sonen Lars.
Nya material och ökad import av skor på 1950-taletpåverkade läderproduktionen och fabriken avvecklades1961-1962. Fabrikslokalerna övertogs då av F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB. Humbla, Ph. med flera:Garvaresläkten Matton och läderhanteringen i Gästrikland. Se även Ödman, G: På den tiden.