Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läckande fartyg låg kvar vid kaj

Under hela dagen i går fortsatte saneringen av den tjockolja som lastfartyget Snow Star läckt i och utanför Gävle hamn.
Men fartyget, vars avfärd var planerad till sju i går kväll, ligger kvar i Gävle. Det släpptes inte iväg av Kustbevakningens fartygsinspektör.

Det var en trasig ventil som orsakade det stora läckaget av tjockolja.

Det mesta läckte dock ut när fartyget låg i hamn.

Oljespillet ute i fjärden var därför inte lika stort som befarat.

– Vi har tagit upp de länsar vi la ut i går och precis avslutat saneringen. Länsarna var nedkletade med olja, men det var ändå inga större mängder som läckt ut i sjön. Det mesta spillde ut i hamnen. När fartyget stått stilla och man har börjat lasta har det skvätt ut från den här ventilen när det lutat, sa Dennis Fernlund, befälhavare på det miljöskyddsfartyg från vilket saneringen ute till sjöss utgick, i går kväll.

Han säger att en del av spillet ute till havs nu finns på Limöns stränder och att det nu är kommunens ansvar att sanera där.

– Vi är sex man som jobbat med det här fram till nu. Dessutom var det riktiga stormvindar i natt, vilket försvårade en del. Vi gör ju oljesaneringar ibland, men oftast av mindre utsläpp. Men inne i hamnen händer det väl lite nu och då. Den här gången var det nog mer än det varit på många år, säger Dennis Fernlund.

På fredagseftermiddagen såg det ut som läckaget var stoppat. Och i går kväll var det tänkt att Snow Star skulle lämna Gävle hamn efter reparation, tvättning, lastning och klartecken från fartygsinspektör. Så blev det inte.

För på eftermiddagen upptäcktes det att fartyget fortfarande släppte ifrån sig olja.

Vid den planerade avfärdstiden, klockan sju, var det osäkert om felet verkligen var åtgärdat. Dessutom fanns ekonomiska oklarheter. Snow Star fick vackert ligga kvar.

Räddningstjänsten, som ansvarar för saneringen i hamnen, fortsätter sanera under hela dagen i dag, söndag.

– Vi har fyra personer plus insatsledare utöver den vanliga styrkan som jobbar med det här. Vi var där hela fram till tio på fredagskvällen då det blev för mörkt och kallt, säger Pär Törnhult, inre befäl på räddningstjänsten.

Den nya planerade tiden för Snow Stars avfärd är klockan tolv i dag.