Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laddad valrörelse i Gävle

GÄVLEAnna Lindh, Lars Leijonborg, Alf Svensson, Gudrun Schyman, Maud Olofsson, Chris Heister, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. En imponerande skara rikskända politiker, från alla de etablerade partierna, kommer att passera revy i Gävle under valrörelsen för att locka väljare till valurnorna.

Kanske tittar även statsminster Göran Persson förbi.

- Men det får vi i så fall veta med kort varsel och det beror lite på opinionsläget också, säger s-ombudsmannen Magnus Jonsson.

Slutför planeringen
I dagarna jobbar de lokala partiföreträdarna med att slutföra planeringen inför valrörelsen. Valprogram finns hos tryckerierna och ska om ett par veckor skickas ut till hushållen, tillsammans med valsedlarna. Aktiviteter slutplaneras, liksom annons- och affischkampanjer. Några partier satsar på lokala personvalskampanjer, medan andra ligger lågt med personfixeringen. Debatter i lokalradio och lokal-tv är inbokade och klara.

Nu återstår bara den sista finputsningen.
Nyligen hade partierna en gemensam träff på Folkets hus för att sinsemellan dela upp talartider på Stortorget och var man ska placera de olika valstugorna.

Från mitten av augusti öppnar man de traditionella valstugorna i centrala stan och sedan väntar ett hektiskt arbete fram till valdagen den 15 september.

- Jag räknar med två veckors lugn och ro nu. I augusti drar vi igång i stor skala och då blir det stressigare. Men det ska bli spännande med valrörelsen, tycker moderaternas Lennart Nygren.

GD har pejlat läget hos samtliga partier och överallt tycks man vara laddade inför den stora drabbningen i september, då den representativa demokratin manifesteras på såväl kommunal- och landstingsnivå som på riksdagsnivån.

På evenemang
Socialdemokraterna satsar på att synas både vid cityfesten och Friidrott-SM i Gävle. Lokala politiker ska grillas offentligt med svåra frågor från barn- och ungdomar. Det blir radioreklam och apellmöten där utrikesminister Anna Lindh, finansminister Bosse Ringholm och biträdande näringsminister Ulrica Messing är inbokade och klara. Sedan kommer kanske även Göran Persson.

Moderaterna har klart med vice partiledaren Chris Heister och riksdagsmännen Fredrik Reinfeldt och Mikael Odenberg.

Folkpartiet kan bjuda gävleborna på partiledaren Lars Leijonborg, EU-parlamentarikern Marit Paulsen och ungdomsordföranden Birgitta Ohlson.

Vänsterpartiets parti- sekreterare Pernilla Zethraeus kommer, liksom företrädaren Lars Ohly och partiledaren Gudrun Schyman.

Partiledare och språkrör
Centerpartiet satsar på partiledaren Maud Olofsson och riksdagsmannen Sven Bergström.

Från kristdemokraterna kommer partiledaren Alf Svensson liksom Ragnwi Marcelind att agera.

Miljöpartiets riksvaltåg, som är en etanolbuss, kommer att stanna till två gånger i Gävle. Med i bussen är språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. I övrigt så kommer även riksdagskvinnan, och före detta språkröret, Lotta Nilsson Hedström att synas.

Det ser ut att bli en riktigt het valrörelse i Gävle.

MATTIAS JONSSON