Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lady Gaga: Mina fans är misfits

Hon satte publikrekord på både Gröna Lund och Storsjöyran under helgen.

Stjärnskottet Lady Gaga kallas för den nya Madonna.

– Mina fans är misfits, precis som jag, säger Lady Gaga till TT Spektra.

Lady Gaga är mer än bara en artist. Den italiensk–amerikanska sångerskan Joanne Stefani Germanotta är snarare ett levande konstverk.

Hennes utmanande kläder och färgglada peruker har diskuteras ända sedan singlarna ”Just dance” och ”Pokerface” började snurra i etern och är också orsaken till varför Lady Gaga kallas för 2000–talets Madonna.

23–årigen förnekar bestämt att det skulle vara någon skillnad mellan privatpersonen Joanne Stefani och artisten Lady Gaga.

– Jag klär inte ut mig. Jag skulle dö utan mina peruker, säger Lady Gaga.

Diskussionerna kring stjärnans kreationer handlar mestadels om hur mycket hud hon visar.

Sällan diskuteras det faktum att Lady Gaga byggt upp ”Haus of Gaga” i New York, kollektivet där hon och hennes vänner ständigt utvecklar hennes klädstil genom att leta efter unga, oetablerade designers.

– Jag har ett väldigt passionerat och hängivet förhållande till mode. Det är inte bara ett behov av att uttrycka mig. Nu kan jag ge tillbaka till unga designers som ännu inte är etablerade. Jag kan bära kreationer av stora modeskapare, men för mig är det så mycket viktigare att bära plagg som är skapade av talanger som världen ännu inte har sett, säger Lady Gaga.

Lady Gaga är den första debutartisten på tio år som toppat USA-listan med sina två första singlar. Både ”Just dance” och ”Pokerface” är skapade i samarbete med den svenske producenten Red One.

Och det är inte den enda kopplingen mellan Sverige och Lady Gaga. Videon till senaste singeln ”Paparazzi”, även den låten signerad Red One, är skapad av videoregissören Jonas Åkerlund.

– Jag vet inte varför, men jag verkar dra till mig svenskarna, säger Lady Gaga och skrattar.

– Jag älskar Jonas Åkerlund, för mig är han den bäste och mest briljanta videoregissören i hela världen. Han berättade låtens historia som jag vill berätta den.

Med debutalbumet ”The fame” ger Lady Gaga sin syn på berömmelse, låten ”Paparazzi” handlar om vad människor är villiga att göra för kändisskapet.

– Jag skrev låten för några år sedan. Jag läste en skvallertidning och tittade på alla dessa förbrytarfoton av kändisar och Hollywoodstjärnor, säger hon och fortsätter:

– Jag lade märke till hur alla poserade. Jag tittade på min producent och sa: ”Kändisskapet är verkligen en konstform, även i de mest skamfyllda ögonblicken jag kan föreställa mig så poserar de mekaniskt”. Jag tror att kändisar följer kameror på samma sätt som kamerorna följer kändisarna, säger Lady Gaga.

Sångerskan förföljs själv av paparazzifotografer världen över, men verkar än så länge ta det hela med ro.

– Kamerorna är ett resultat av min framgång och mina fans. Jag har inga normala fans, jag har otroligt hängivna, passionerade, sinnessjuka fans. De är misfits, precis som jag.