Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagen är föråldrad i förhållande till dagens skarvbestånd

Annons

Svar till länsstyrelsen: Tack för klarläggande angående gällande lagstiftning om skyddsjakt samt EU-direktiv. Det man kan konstatera är att paragrafen 1987:905 i jaktförordningen är helt föråldrad i förhållande till nutida skarvbestånd och dess skadeverkningar. Lagar ristas heller inte i sten utan kan med god vilja ändras och omformuleras.

Se till exempel vad som nu sker angående rovdjursökningen (varg, björn, lo och järv) och dess inverkan på rennäringen och älg-, rådjur- och småviltsbeståndet. Där införs nu rimligt "tak" för att skapa balans i naturen.

Vad som fortfarande förvånar mig är att man hyser sådan omsorg för skarven, en artfrämmande fågel som egentligen inte hör hemma här utan importerades till Europa av holländare för rovfiske. Borde uppfattas som samma hot mot vår fauna som mårdhunden till exempel.

Men inte när det gäller skarven! Jag reagerar särskilt på lagens mening: "upprätthållande av gynnsam bevarandestatus". Ser ni den artfrämmande skarven som utrotningshotad?

Sedan lagen av 1987 års beslut togs har skarvens antal ökat explosionsartat med katastrofal miljöpåverkan. Jag har vid flerfaldiga tillfällen fått höra och se förtvivlade människor som med sorg och ilska skildrat eländet. En gammal dam var till och med så upprörd så att hon grät!

När det sedan kommer till anförda EU-direktiv så bevisar det bara hur fel det kan bli när vi frånhänder oss beslutanderätten till "skrivbordsbyråkrater" i Bryssel. Vad vet de om det som sker i vårt kustlandskap? Har våra delegater på plats över huvudtaget kunnat hävda något inflytande vid formandet av fågeldirektivet?

För den som läser att öar ödeläggs och luften förpestas, samt fiskebeståndet utarmas, inte utgör kriterier för nödvändiga åtgärder, måste uppfattas som myndighetsmissbruk. Nyligen kunde dessutom redovisas att skarven nu även vistas i älvarna där dom nu drabbar förekomsten av nejonögon.

Mot er nuvarande inställning och ovilja ser jag inga utsikter till lösning på problemet. Att som en uppmaning till allmänheten hänvisa till ansökningsblanketter för skyddsjakt, ser jag som en avledande manöver så länge den lag från 1987 består och "EU-politrukerna" tillåts härska.

Kjell Owe Björk

före detta fiskare och sälmatare

Mer läsning: Skarvar är en pågående miljökatastrof

Skarven har ett starkt skydd i EU:s fågeldirektiv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare