Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagen är inte så svart eller vit

Sten Öberg, SKTF-ordförande i Gävle, tillika mycket aktiv s-politiker, frågar mig om tjänstemännen i Gävle kommun ska följa lagen med anledning av den debatt som blossat upp kring beslutet att Läkerol Arena inte ska få servera alkohol.

Jag välkomnar att SKTF deltar i den offentliga debatten i Gävle och det måste självfallet fattas många politiska beslut i Gävle kommun som berör SKTF:s medlemmar men jag har aldrig sett ett negativt debattinlägg från Sten Öberg mot Socialdemokraterna i Gävle och det beror förmodligen på att Öberg är rädd om sin politiska karriär i partiet.

När det gäller sakfrågan, låt oss först konstatera att alkohollagen inte är så svart eller vit som Öberg gör gällande. Det handlar väldigt mycket om bedömningar exempelvis graden av oväsen och så vidare där det är upp till den enskilda tjänstemannen att göra en bedömning och föreslå politikerna ett beslut.

Vem ska exempelvis avgöra vilken grad av berusning som är tillåten enligt lagen?

Jag har följt relationerna mellan Gävles krögare och den avdelning som handlägger alkoholfrågor under en längre tid och det är uppenbarligen något som är väsentligt fel när krögare i en annan lokaltidning den 30/1 under skydd av skyddad identitet törs uttala sig. Krögaren vågar inte träda fram eftersom man är rädd för att det ska påverka möjligheterna till fortsatt utskänkningstillstånd.

Men jag vill ge Sten Öberg rätt på en punkt, självklart är det inte alla tjänstemän som nu skadar Gävles rykte i Sverige utan de allra flesta kommunanställda gör ett mycket gott arbete i sin dagliga gärning för Gävlebornas bästa. Med det sagt så blev beslutet om att dra in alkoholtillståndet för Brynäs lika känt i Sverige som när man från Bygg- och miljökontoret hade synpunkter på en papegoja.

Jag menar att eftersom lagar och förordningar ytterst bygger på att man tillämpar dem så klokt som möjligt i samråd med dem som berörs så kan man också vinna respekt för de beslut som tas om man har en bra dialog. Det är viktigt för legitimiteten i verksamheten.

Jag hoppas att den här debatten som nu blossat upp leder till att ansvariga politiker, där Sten Öberg har makten genom sitt engagemang i Socialdemokraterna, ser till att relationerna förbättras avsevärt mellan ansvariga tjänstemän och de företagare som berörs av alkohollagstiftningen i Gävle.

Skulle det visa sig att beslutet om Läkerol Arena är korrekt och inga fel har begåtts, så är jag beredd att i Riksdagen verka för att genomföra förändringar i alkohollagen, men där är vi inte ännu.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare