Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läget ljusnar på arbetsmarknaden

Utbildning, vård, omsorg och privata tjänster står för de nya jobben när arbetsmarknadsläget fortsätter att förbättras.

Antalet nyanmälda platser ökar hos Arbetsförmedlingen, fler får jobb, färre blir varslade och arbetslösa. Januaristatistiken berättar att läget fortsätter uppåt efter krisen.

Arbetsförmedlingen jämför januari i år med januari i fjol och konstaterar att antalet lediga jobb som anmäls till dem ökat med 78 procent, 1 005 stycken, till 2 299. Tolv procent fler, 184 personer, fick jobb i januari i år jämfört med i fjol och tretton procent färre, 181 personer, skrev in sig som arbetslösa.

Också antalet varsel minskar. I januari varslades 77 personer i länet, 79 färre än samma månad i fjol.

Enligt Arbetsförmedlingen ökar de lediga jobben i länet mest inom offentlig vård, skola och omsorg, 55 procent, och den privata tjänstebranschen, 18 procent. Det handlar framförallt om kvinnodominerade yrken.

Även om fler män än kvinnor fått nytt jobb i januari är ökningen större bland kvinnor, 22 procent. Bland utrikes födda gävleborgare är ökningen störst, 41 procent, följd av ungdomar mellan 18 och 24 år, 29 procent. Däremot har färre personer med funktionsnedsättning fått jobb, en minskning med en procent.

Trots att de flesta siffror pekar uppåt var 9,9 procent av gävleborgarna arbetslösa i januari, att jämföra med rikssnittets 6,8 procent. Gävle, Bollnäs och Söderhamn har högst arbetslöshet i länet, över tio procent, och Ovanåker lägst med 7,9 procent.