Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagligt att vara naken

Åsikter om anständighet går i sär både vad gäller påklätt och avklätt. Det är inte olagligt att vara naken men man kan ändå bli anmäld.
– Det är inte nakenheten som är brottet, utan beteendet. Det gäller vare sig man har badbyxor, pyjamas eller vad det må vara, säger Olle Strand på naturistföreningen.

Annons

Att vara naken är inte olagligt i Sverige. Däremot kan en del personer uppleva att det är obehagligt att se en naken person. Därför kan den som visar som visar sig naken på en offentlig plats bli anmäld för förargelseväckande beteende eller till och med sexuellt ofredande. Om man blir dömd beror på om rätten bedömer att avsikten var att väcka obehag eller kränka den eller de anmälande.

– Det är naturligtvis jättesvårt att bedöma uppsåt i vissa fall, men i andra är det solkart, säger Liselotte Molin på familjevåldsroteln.

När kan det vara olagligt att vara naken?

– Det beror på avsikten. Om vi tänker att du är ensam på en badstrand en kväll och badar naken och någon ändå råkar se dig, då har du ju absolut inget uppsåt. Men om du gör det på en allmän plats där andra redan befinner sig kan det väcka anstöt, förklarar hon.

Olle Strand, som själv är naturist, håller med om att man ska undvika att folksamlingar om man vill vara naken.

– Det kan uppfattas som olämpligt i vissa sociala sammanhang. Men man skulle ju inte gå vare sig naken eller iklädd träningskläder till en finare tillställning som en bankett eller ett bröllop, det är sunt förnuft. Nakenheten är lämplig till exempel när man ska bada, säger han.

Det är på badstranden som avklädda kroppar är vanligast. En person iklädd bh på gågatan skulle vara anmärkningsvärt medan en iklädd bikini eller topless på stranden verkar fullständigt normalt.

– Jag tycker att man istället ska fråga sig varför nakenheten är så anstötlig för vissa. För att citera doktor Johan Almkvist: "Bara en handling kan vara skamlig eller osedlig. Den som i nakenheten ser något osedligt är själv en osund människa", säger Olle Strand.

Likväl kan man alltså anmälas för offentlig nakenhet. Ulf Back på åklagarkammaren i Gävle förklarar varför man kan bli dömd för förargelseväckande beteende eller sexuellt ofredande.

– Det beror på omständigheterna och bedöms från fall till fall. Som för många andra brott krävs att det finns ett uppsåt. Att visa sig naken för en annan är sexuellt ofredande om avsikten är att kränka den sexuella integriteten hos den eller de som blir utsatta, säger han.

Annons