Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagom fritt val av dagistimmar

SANDVIKENNu ska arbetslösa och barnlediga föräldrar få bestämma mer själva hur de vill använda de 15 timmar per vecka som deras barn får vara på dagis.

Men centern och folkpartiet menar att man inte kan kalla förslaget för valfrihet.
Om man bor i Sandviken och har en förälder som är arbetslös eller hemma med ett nytt småsyskon får man i dag vara på förskola tre timmar om dagen.
Anledningen är att man inte ska tappa kontakten med andra barn, och även att ens arbetslösa föräldrar ska ha tid att söka jobb.

Begränsad frihet
I måndags beslutade kommunfullmäktige att man i fortsättningen ska kunna välja att antingen utnyttja tre timmar om dagen eller fem timmar tre dagar i veckan. Går man fem timmar ska det vara möjligt att äta frukost eller lunch på förskolan, vilket inte är möjligt under tretimmarsdagarna.
Men Carl-Ewert Ohlsson (c) anser att föräldrarna fritt borde få spendera de 15 timmarna under veckan.
- Tänkt om man behöver åka bort en dag och söka jobb, ska man då inte kunna få stöd den dagen? undrade han sedan förslaget lagts fram.
- Jo, alla förskolor säger att vid sådana tillfällen brukar man lösa det. Men att fritt använda timmarna för jämnan gör det för krångligt att planera bra barngrupper och verksamhet. Det är vad man säger på förskolorna, svarade kommunalrådet Stefan Hedin (s).
Carl-Ewert Ohlsson ville ha en tilläggsrad i beslutet om att man enligt särskild överenskommelse kan förlägga tiden annorlunda, men ett sådant tillägg trodde Stefan Hedin skulle utnyttjas för mycket och försvåra för personalen.
Eftersom socialdemokraterna har flest platser i kommunfullmäktige beslutades enligt deras förslag. Centern och folkpartiet reserverade sig mot beslutet.

HANNA JANSSON
026-277593
hanna.jansson_gd.se