Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagrade sprit under dödshot

FALUN
I går var det den 28-årige sandviksbons tur att höras om sin del i smuggelhärvan. Rättegången mot de båda åtalade, som tillsammans ska ha hanterat 25 000 liter smuggelsprit, avslutades i går i Falu tingsrätt.

- Jag sa att jag inte ville. Då tog en av dem upp en pistol med kraftig ljuddämpare, satte den i pannan på mig och sa: "Du ska", sa 28-åringen i sitt förhör.
Han berättade hur han i början av december, efter ett telefonsamtal, ska ha träffat tre okända män på McDonald's i Valbo. Männen pratade svenska med brytning och ska ha "erbjudit" honom att få lagra sprit i huset han hyr i Årsunda. I gengäld skulle de betala hans hyra på 1 500 kronor. 28-åringen gick med på att endast förvara 100 liter smuggelsprit. Men kraven ökade efterhand.
- De ville låna min folkvagnsbuss. Sen kom de tillbaka med den, fullproppad med grejer. Det var säkert 500 liter sprit med. Så gav de mig en buteljeringsmaskin och etiketter och andra saker, sa 28-åringen.
Väl inne i härvan började han åka till Avesta och till det förråd som den 49-årige krylbobon hyr. Där hjälpte han till att lasta om smuggelsprit som forslats dit.

Transporterade sprit
Han transporterade också 1 000 liter smuggelsprit till Uppsala vid ett tillfälle. Hemma i bostaden blandade han ut den 96-procentiga spriten till drickbar sprit, tappade på flaskor, blandade i essens, gängade på korkar och satte på etiketter allteftersom han hämtade nya leveranser smuggelsprit. Det skedde antingen i Valbo eller Hedesunda i avtalade möten med de tre männen. Den utspädda, buteljerade spriten byttes mot outspädd.
- Alltihop tog en hiskelig tid, svarade 28-åringen på åklagarens fråga om det inte var väldigt dåligt betalt för väldigt mycket arbete.
Verksamheten, som var tänkt att stanna i uthuset i Årsunda, blev alltmer omfattande och flyttades in i boningshuset där ett rum inreddes för sprithanteringen.
I en film som åklagaren visade från tillslaget mot gården syns spår av verksamheten överallt i bostaden.
- Om du gjorde det här under hot, tänkte du aldrig på att det fanns andra utvägar, som att gå till polisen i stället för att bara göra som de sa? undrade kammaråklagare Margaretha Lidman-Ling.
- Jag fruktade för mitt liv och kände mig väldigt liten, sa 28-åringen.

"30-åring inte inblandad"
Den 30-årige gävlebon, som både av åklagare och advokater pekas ut som huvudman i målet, fanns inte med i hans berättelse annat än som mycket god vän. 28-åringen hävdade bestämt att gävlebon, som fortfarande håller sig undan utomlands, inte varit inblandad eller ens känt till 28-åringens sprithantering. Detta trots att 30-åringen ofta kom på besök i Årsunda. Åklagaren gav inte mycket för 28-åringens vittnesmål.
- Jag har väldigt svårt att tro på vad du säger. Är det inte bättre att du håller dig till sanningen, undrade hon.
I början av mars, strax före tillslagen i Avesta och Årsunda, åkte 28-åringen och 30-åringen till Thailand tillsammans.
Med på resan fanns även 30-åringens familj. 30-åringen valde dock att stanna när resten av sällskapet åkte hem.
Dom i målet meddelas den 13 maj.

Sofia Öhlander
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se