Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägre ingångslöner är klokt

Vad som gör att så många unga inte får fotfäste på arbetsmarknaden var ämnet för Folkpartiets ekonomiska seminarium i Almedalen på måndagen. Med stöd i forskningen lyftes tre förklaringar fram: höga ingångslöner, det rigida regelverket på arbetsmarknaden och brister i utbildningssystemet. Faktorer som sammantaget gör ungdomar mindre attraktiva att anställa och behålla som anställda.

FP:s åtgärder – som partiledaren Jan Björklund nöjt konstaterade är kontroversiella – handlar om att införa en ny anställningsform för att hyvla ner tröskeln mellan utbildning och arbetsliv: lärlingsanställning. Det är ett förslag som är tillräckligt spetsigt för att sticka ut i myllret av utspel under politikerveckan, men är också intressant i sig.

Alltför ofta ställs en idealbild av hur arbetsmarknaden borde fungera mot förändringar som avvisas som oönskade. Men det hederliga är att jämföra hur det faktiskt ser ut i dag och se vad som går att göra åt det. Centerpartiet har gjort lovvärda försök att problematisera arbetsrätten och Folkpartiet bidrar nu med en ny infallsvinkel.

Lägre lön än vad som är tillåtet i dag och sämre anställningsskydd är måhända ingen ljuv musik att lyssna till för unga som redan har det tufft. Men om alternativet är att hanka sig fram på socialbidrag borde valet vara enkelt. Återstår att se om Folkpartiet och inte minst alliansen som helhet verkligen vågar driva detta kloka förslag i en valrörelse.