Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägre villapriser i Gävle och Sandviken

Villapriserna har gått ner både i Gävle och i Sandviken de senaste tre månaderna. I juli sjönk villapriserna i hela landet med 3 procent.

Annons

På ett år har villapriserna i Gävle sjunkit med 16 procent och i Sandviken med 10 procent. I Ockelbo och Hofors har priserna under samma period legat stilla.
Men någon generell nedåtgående trend är det inte säkert att det är, åtminstone inte enligt Per Larsson, fastighetsmäklare på HusmanHagberg i Gävle.
- Jag har svårt att se någon entydig bild. Jag tycker nog att priserna ser ut att öka i attraktiva områden. Där kan det fortfarande vara ganska kraftig budgivning.
Statistiken bygger på cirka 70 procent av bostadsaffärerna i landet. Enligt Mäklarsamfundet är de relativt små förändringarna under sommaren ett tecken på att skattelättnaderna och de låga räntorna fortfarande stimulerar bostadsmarknaden.
– De som har jobb har det egentligen väldigt bra ekonomiskt. Man ser ganska ljust på framtiden, säger Per Larsson.
Men han är också medveten om att det finns gott om hushåll som brottas med en sämre ekonomi, som inte finns med när fastighetsmäklarna ordnar visning.
– Vi möter inte dem på samma sätt.
Och enligt Per Larsson finns det fortfarande en god efterfrågan. Om det har varit ont om villor till salu i ett visst bostadsområde under en tid blir det alltid rusning när en ny fastighet bjuds ut till försäljning.
Priserna på bostadsrätter har det senaste året varit i stort sett oförändrade i Sandviken, men den senaste tremånadersperioden har priserna sjunkit med 6 procent. I Gävle har priserna under samma tid gått upp med 4 procent.