Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägre vinst än väntat för Sandvik

SANDVIKENAktieanalytikerna blev besvikna när Sandvik presenterade sin rapport för tredje kvartalet, med en vinst på drygt en miljard kronor efter finansnetto.

Annons
Resultatet är visserligen 260 miljoner lägre än för samma kvartal förra året, men långtifrån någon besvikelse för Sandvikledningen.
- Någon våldsamt stor dramatik är det inte, säger Anders Thelin, VD för Sandvik Coromant och affärsområdet Sandvik Tooling.
Resultatminskningen beror både på en minskad försäljning, minus fem procent jämfört med tredje kvartalet förra året, men också på valutaeffekter. Sandvik gjorde valutaförluster på 50 miljoner kronor under kvartalet.
För Sandvik Tooling, där bland annat Sandvik Coromant ingår, är läget bra för hårdmetallverktygen, men inte för snabbstål och slitdelar av hårdmetall.
- Där är vi inte nöjda med resultatet, säger Anders Thelin.
Sandvik känner tydligt av nedgången inom elektronikindustrin. Koncernen levererar bland annat ämnen till hårdmetallborrrar för kretskortstillverkning, en kraftigt försvagad marknad.
Nedgången påverkar också Sandvik Steel som levererar band- och trådprodukter för elektroinikindustrin. Hela affärsområdet Specialty Steel tappade två procent i försäljning och orderingång under kvartalet.
Gruv- och anläggningsområdet har också minskat sin försäljning under det tredje kvartalet, men på det området har Sandvik å andra sidan haft den kraftigaste ökningen av orderingången, nio procent.

Ökad orderingång
Det finns positiva signaler i rapporten, bland annat en ökad volym i orderingången, för första gången på ett år. Ökningen har skett på alla marknader utom Europa. Men det räcker inte för att koncernen ska räkna med någon vändning av konjunkturen.
- Det finns blandade signaler, säger Anders Thelin.
Därmed fortsätter de planerade strukturförändringarna och minskningen av antalet anställda i väntan på tydligare signaler om en konjunkturuppgång.
Det instabila politiska läget, framför allt i Mellanöstern, och oron på finansmarknaden, bidrar till att öka osäkerheten.
- Det är en ovanligt svårbedömd situation, säger Anders Thelin.

SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman_gd.se