Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt, till och med för Björn Söder

Annons

När talmannen skulle väljas efter valet i höstas skedde det i enlighet med sedvanlig praxis: det vill säga att de utses bland riksdagens fyra största partier.

När Sverigedemokraternas Björn Söder utsågs till andre vice talman var det alltså helt i ordning med rådande praxis. Eftersom övriga partiers representanter var förfärade över att en sverigedemokrat skulle bli talman så blev valet av Björn Söder farsartat med nedlagda omröstningar och tysta protester. Men ingen gick ifrån överenskommelserna. Det har inte hörts några krav på ändrad praxis, partierna tycks vara överens om att det ändå är bäst som det är.

Man skulle förstås kunna tänka sig en annan variant. Nämligen att talmännen väljs efter kompetens och oklanderlighet där personliga egenskaper är viktigare än partitillhörighet. Åtminstone ska partierna inte kunna vaska fram vilken kandidat som helst. Kanske skulle man rent av snegla mot EU:s exempel där EU-kommissionärerna grillas rejält innan de väljs?

(Läs gärna David Nyströms ledare från i höstas där han funderar kring detta ämne: http://www.gd.se/opinion/ledare/lar-av-eu-i-talmansvalet )

För så viktigt är det med talmännen. De är i allra högsta grad representanter för den svenska demokratin och bör förstås ha egenskaper så att alla i Sverige kan känna att de faktiskt representerar dem, även om man inte har samma partitillhörighet.

Så är inte fallet med Björn Söder som om och om igen visar att han ser sig som talman för delar av befolkningen.

Det finns gott om exempel på varför han är en synnerligen ovärdig och opassande person att inneha vice talmansämbetet.

– Han drar sig inte för att använda hatsajternas retorik och vokabulär. Han har haft kontakter med främlingsfientliga och nazistiska krafter i Europa.

– Han uttalade för ett par år sedan förståelse för det hat och hot som SD-sympatisörer riktar mot journalister eftersom medierna ”förtiger sanningar" om invandring. Med andra ord får journalister skylla sig själva.

– Han har kallat homosexualitet för en avart.

– I en uppmärksammad intervju i DN i slutet av förra året konstaterade han att kurder, judar och samer kan få leva i Sverige men att de inte är svenskar.

Det är förstås inte åsikter som är unika för Björn Söder, tvärtom följer han partiboken väl.

Björn Söder är således en god representant för Sverigedemokraterna.

Han är också en mycket dålig vice talman.

Vad som ligger bakom det besinningslösa dubbelmordet på Ikea i Västerås häromdagen vet vi inte än, polisen är av lättbegripliga skäl försiktiga med att uttala sig.

Men vice talmannen vet.

"I tider som dessa kan det vara läge att påminna om hur Fredrik Reinfeldt ville att vi skulle 'öppna våra hjärtan' och hur han tackade 'för att ni valt Sverige'. Tror inte att den mördade mamman och sonen på Ikea i Västerås skulle hålla med ex-statsministern... Dags att vakna, svenska folket, och förpassa sjuklöverns politik dit den hör hemma! På skräphögen", skrev Björn Söder på Facebook efter dådet.

Han vet precis vilka mekanismer som orsakat morden. Det är massinvandringen såklart och våra öppna hjärtan. Utan att tveka alls gör han en tragedi till politik, till sitt partis förenklade politik där allt går att skylla på invandringen.

Det är lågt, till och med för att vara Björn Söder

Annons