Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarbrist drabbar MS-sjuka hårt

Behandlingen kan kraftigt minska besvären hos MS-sjuka. Men i Gävleborg är det få patienter som får del av den.
– Vi är för få neurologer, säger Sven Jackman, överläkare på neurologmottagningen vid Gävle sjukhus.

Sedan tre år tillbaka finns ett nytt läkemedel på marknaden för patienter med den neurologiska sjukdomen MS, multipel skleros.

Medlet heter Tysabri och ges via dropp. Tysabri anses mycket effektivt. Patienterna slipper många av de besvärliga skov som annars ofta hör till den här sjukdomen.

Men det finns stora regionala skillnader i hur mycket läkemedlet används. Gävleborg hör till de landsting som har minst förbrukning av Tysabri. Endast två procent av MS-patienterna i det här länet får del av behandlingen, enligt Svenska MS-registret.

– Det är för lite, konstaterar Sven Jackman.

Det är visserligen långt ifrån alla MS-patienter som behöver Tysabri. För att få medicinen ska patienten för det första ha en form av MS som ger skov, för det andra ska patienten först ha provat traditionella bromsmediciner.

Men enligt neurologisk expertis bör cirka 10-15 procent av MS-patienterna få Tysabri. Dit har Gävleborg en lång väg att gå.

– Vi har just nu tio patienter i länet som behandlas med Tysabri. Fler är på väg in i behandling. Men vi har inte täckt behovet ännu, säger Sven Jackman.

Tysabri är ett dyrt läkemedel. Behandlingen för en patient kostar cirka 200 000 kronor per år. Men det är inte ekonomin som stoppar patienterna i Gävleborg från att få Tysabri.

– Vi säger aldrig nej till behandling av ekonomiska skäl, säger Sven Jackman.

Förklaringen till den blygsamma användningen är istället bristen på neurologer i landstinget, anser han. De som finns räcker helt enkelt inte till för att kunna tillgodose alla MS-patienters behov.

– Hälften av alla MS-patienter i länet finns inte ens registrerade hos oss, säger Sven Jackman.

I dag finns två ordinarie neurologer i landstinget i Gävleborg. Egentligen borde de vara sju, sett i förhållande till det vårdbehov som finns i länet. Neurologbristen går inte bara ut över MS-patienter utan drabbar hela neurologiområdet. Tillgängligheten är inte vad den borde vara. Väntetiderna kan bli långa.

– Vi är hopplöst underbemannade, säger Sven Jackman.

Reidunn Wettermark, verksamhetschef med ansvar för neurologin i Gävleborg, säger att landstinget arbetar aktivt med att försöka rekrytera nya neurologer. Men det är svårt. De neurologer som finns söker sig gärna till de stora sjukhusen där de får många kolleger och slipper jobba ensamma.

I Gävleborg har man nu centraliserat neurologin till Gävle sjukhus för att därmed skapa en mer attraktiv arbetsplats för neurologer.

– Vi hoppas att det ska göra att fler lockas att söka hit, säger Reidunn Wettermark.

Senare under året kommer neurologenheten att få två ST-läkare, något som innebär en förbättring. I övrigt löses situationen tills vidare med hyrläkare