Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarbrist igen i Valbo

GÄVLE
Bara knappt två år efter den lyckade läkarrekryteringen vid Valbo hälsocentral råder åter läkarbrist. Två av de fem nya läkarna har redan slutat.

Annons
- Det är ledsamt, men läkarna gör sina val och det är inte mycket vi kan påverka, säger Anna-Karin Granström, verksamhetschef.
Efter lång tid med få eller inga ordinarie familjeläkare fick Valbo hälsocentral i december 2001 en nystart. Landstinget hade lyckats med bedriften att rekrytera fem nyutbildade allmänläkare på ett bräde. De hade lockats till hälsocentralen bland annat med erbjudanden om förmånliga arbetsvillkor.

Värvats till Brynäs
I dag är två av de fem läkarna flyktade. En har av familjeskäl flyttat till Stockholm, en har värvats till privatdrivna Brynäs hälsocentral.
Just nu finns fyra ordinarie familjeläkare vid Valbo hälsocentral. Men läkarrörligheten inom primärvården är stor och det är osäkert hur länge dessa blir kvar, menar Anna-Karin Granström.
Fyra ordinarie familjeläkare, varav två jobbar deltid, är bättre bemanning än på flera andra hälsocentraler. Men det är ändå otillräckligt, enligt Anna-Karin Granström. Valbo hälsocentral har ett stort upptagningsområde på över 10 000 invånare, påpekar hon.

Stafettläkare
- Med två läkartjänster vakanta mäktar vi inte med hela det uppdrag vi har, säger hon och konstaterar att tillgängligheten för patienterna inte är vad den borde vara.
Under den senare delen av sommaren har hälsocentralen hyrt in stafettläkare för förbättra situationen. Hur länge man kan fortsätta göra det är oklart. Landstinget har beslutat strama åt hyrläkeriet och det kommer från och med oktober att krävas dispens från landstingsdirektören för att få använda stafettläkare.
Ansträngningar har gjorts för att rekrytera nya familjeläkare till Valbo men det har hittills inte gett några resultat.
BJÖRN HANÉRUS