Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare får varning

En läkare på länssjukhuset varnas av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att ha skrivit ut en för stor dos medicin som används vid cellgiftsbehandling.

Annons
Patienten blev mycket sjuk av överdoseringen och fick vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala innan hon återhämtade sig.
Läkaren skrev som GD tidigare berättat av misstag tre tabletter per dag på receptet i stället för tre tabletter per vecka av den starka medicinen mot psoriasis. Apoteket reagerade inte heller på höga dosen utan expedierade receptet. Patienten hade fått information om medicinen både muntligt och skriftligt skriver läkaren i sitt svar till nämnden.
Nämnden anser att misstaget innebär att läkaren varit oaktsam. Misstaget är inte litet och det har inte framkommit omständigheter som gör det ursäktligt anser nämnden. Läkaren får därför en varning.
Den läkare som tog emot patienten då hon först sökte vård för biverkningssymptom konsulterade medicinjouren på Akademiska sjukhuset i Uppsala och följde rekommendationerna därifrån. Därför anser nämnden att misstaget att inte ta blodprov som borde ha tagits är ursäktligt.