Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare gick bärsärkagång

Överläkaren hotade att leta upp och döda sina kollegor.
Nu är han misstänkt för misshandel, olaga hot och hot mot tjänsteman.
– Det var väldigt obehagligt för sjukhuspersonalen, säger åklagaren Christer Sammens.

Det var under natten mot söndagen som överläkaren dök upp på akutmottagningen på Gävle sjukhus. Tidigare på kvällen hade han besökt nattklubben Heartbreak. Där trillade han i trappan och slog sig så illa i huvudet att han kördes upp till sin egen arbetsplats för att få vård.

När han kom fram till akutmottagningen ska överläkaren, som var kraftigt berusad, ha spårat ur. Han agerade mycket hotfullt mot den läkare, de tre sjuksköterskor och den väktare som jobbade i lördags natt. Enligt åklagaren Christer Sammens ska överläkaren ha hotat att döda sina kollegor under sitt korta besök.

– Han ska också ha tagit tag i deras namnbrickor, kollat deras namn och sedan sagt åt personalen på akuten att han skulle söka upp dem. Det var synnerligen obehagligt för dem som mottog hoten, säger Christer Sammens.

Överläkaren anhölls som misstänkt för misshandel av en kvinna, olaga hot och hot mot tjänsteman. Mannen har sagt till polisen att han inte har några som helst minnen av vad som hände på akuten eftersom han slog i huvudet tidigare på kvällen.

I går försattes överläkaren på fri fot men misstankarna mot honom kvarstår. Innan åklagaren beslutar om han ska åtala överläkaren eller lägga ned förundersökningen ska polisen höra personalen på akutmottagningen. Enligt åklagaren finns det redan nu så många samstämmiga uppgifter hos personalen på akuten att det lutar åt ett åtal.

– Det ska väl inte ta alltför lång tid innan jag fattar mitt beslut, säger han.

Enligt akutmottagningens verksamhetschef Peter Bergh råder det inget tvivel om att hans personal uppfattade situationen som hotfull. Något som bland annat bevisas av att de tillkallade väktare till det rum där överläkaren befann sig. Peter Bergh välkomnar därför en polisutredning.

– Om de vill höra oss så ställer vi självklart upp på det, säger han.

Det är oklart vad som kommer att hända med överläkaren fram tills dess att brottsmisstankarna är utredda. Överläkarens närmaste chef vill inte uttala sig om enskilda personer i sin personalstyrka.

– Men det vanliga är att man inte är i tjänst så länge som man utreds för ett brott, säger hon.

Överläkaren är också misstänkt för att ha misshandlat ett par i Gävle i oktober förra året. Överläkaren ska ha dragit ut paret ur deras bil och sedan påstått att fordonet tillhörde honom.

– Efter det ska han ha slagit dem. Jag vet att de fick sina skador dokumenterade av en annan läkare, säger Christer Sammens.