Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare lockades med hockey

Han värvade läkare genom att bjuda dem på middag och hockey i Läkerol Arena. Skattebetalarna stod för notan.
– Det kanske var fel, det inser jag nu, men det gav goda resultat och det var det viktigaste för mig, säger Peter Bergh, före detta verksamhetschef vid akutkliniken i landstinget i Gävleborg.

Peter Bergh, 48 år, lämnade så sent som i förra veckan posten som verksamhetschef för landstingets akut- och ambulansverksamhet.

Förklaringen var att han var trött och sliten och inte orkade ge 100 procent i chefsjobbet längre. Han fick ett avgångsvederlag på 768 000 kronor.

I dag är det många som spekulerar i att han fått sparken. Man gör en koppling till den revision som pågår inom akutverksamheten och som avslöjat en rad brister när det gäller representation och inköp inom organisationen.

Den kopplingen är felaktig, hävdar såväl Peter Bergh som hans överordnade i landstinget.

– Att jag avgår har inget alls med revisionen att göra. Det är ett beslut som växt fram under lång tid. Men jag inser nu att tajmingen inte var den bästa, säger Peter Bergh.

Han tycker att uppmärksamheten kring den pågående revisionen antagit orimliga proportioner.

– Det har förekommit brister och som chef är jag förstås ytterst ansvarig. Men att beskriva representationen som vidlyftig är fel. Det har funnits skäl till representationen, säger han.

Revisionen visar bland annat att skattepengar använts till middagar och ishockeybiljetter på Läkerol Arena till en kostnad av drygt 120 000 kronor. Peter Bergh försvarar detta och säger att han medvetet använt denna typ av spektakulära representation för att locka läkare till kliniken.

– Det är oerhört svårt att rekrytera läkare i dag. Konkurrensen är enorm. Ska man lyckas måste man satsa lite extra. Man kan liksom inte ta med folk ned till sjukhusmatsalen och tro att det ska göra intryck. Det krävs något mer, säger Peter Bergh.

Han anser att han nått goda resultat med de här metoderna. Bland annat har han förmått en hyrläkare att ta fast anställning vid kliniken, något som i sig gett en så stor besparing åt landstinget att den gott och väl täcker representationsutgifterna.

– En hyrläkare kan kosta oss uppemot 65 000 kronor i veckan. För de pengarna får man en fast anställd läkare en hel månad, säger Peter Bergh.

Han försvarar inte att alkohol förekommit i representationen.

– När det druckits alkohol har jag sagt att jag personligen ska betala det. Men vid något tillfälle har herrarna tagit en konjak till kaffet och satt upp det på notan. Det är en miss av mig att inte kontrollera det.

Att det köpts trisslotter för skattepengar har Peter Bergh ingen förståelse för.

– Det kom verkligen som en chock för mig. Det är fullständigt förbjudet och det vet alla. Jag förstår inte hur det gått till.

Landstinget ska heller inte bekosta sanering av hotellrum som anställda tjuvrökt i, slår han fast. Att det skett beror på bristande kontroll av fakturan som kom från det berörda hotellet.

Peter Bergh hade önskat sig ett bättre slut på sin karriär inom ambulans- och akutverksamheten. Han tycker att han varit med och byggt upp en akutsjukvård som i dag håller verklig toppklass och hoppas att det som nu framkommit inte ska solka hans rykte.

– Jag hoppas att man ska minnas mig som en person som jobbade hårt för organisationens bästa men som kanske använde en del okonventionella metoder.