Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare på lungkliniken slutar

GÄVLENu är krisen på lungkliniken i Gävle akut.

I slutet av veckan sade en av läkarna upp sig, och ytterligare två överväger att sluta i nästa vecka.
Det skulle innebära att hälften av läkarna i ett slag försvinner från den redan ansträngda kliniken.
-Jag kan inte kommentera det innan jag talat med kliniken, men är det så att tre läkare slutar måste man naturligtvis titta på vilka konsekvenser det får, säger sjukhusdirektör Lena Munkhammar.

Möte på måndag
Hon har kallat hela den krisdrabbade avdelningen till ett möte på måndag. Vad som sägs på det mötet kan bli avgörande för hur många som kommer att göra allvar av sina planer på att sluta.
-Vi vet inte vad hon kommer att säga. Vi tror att hon kommer att presentera vem som blir ny chef, säger Carl Blomberg, en av läkarna på kliniken.
Den nuvarande klinikchefen, Sven Granström, har ett förordnande som går ut den 15 september. Att det inte har förlängts är en av orsakerna till det missnöje som nu växer på kliniken.
Som alternativ till honom är det enligt uppgifter till GD flera på kliniken som gärna hade sett den läkare som nu sagt upp sig som ny chef.
När GD nådde Lena Munkhammar i går hade hon inte fått reda på att läkaren har sagt upp sig.
-Nej det kände jag inte till, och jag kan inte reagera på det innan jag pratat med Sven Granström, säger hon.

Missnöje
Enligt flera källor är orsaken till uppsägningen ett stort missnöje med den nya organisationen inom sjukhuset. Flera av läkarna som GD har talat med anser att man inte kan erbjuda sina patienter en tillräckligt bra vård.
Något som får Lena Munkhammar att reagera.
-Säger de det är det ytterst allvarligt. Jag har full respekt för expertisen, och lungläkarna är ju experter på sitt område. Man kan ju inte säga att de har fel, säger hon.
Hon konstaterar att man nu måste utreda vad det är som har gått fel.
-Om det har fattats felaktiga beslut måste vi diskutera det, säger hon.

Fått erbjudanden
Förutom den läkare som sagt upp sig funderar ytterligare två på att sluta. De har enligt uppgift fått mycket bra erbjudanden från Karolinska sjukhuset i Stockholm.
Eftersom varje läkare på lungkliniken har mycket speciell kompetens skulle det innebära en stor förlust för vården i landstinget.
-Det är brist på lungläkare i hela landet. Att få tag på nya är oerhört svårt, säger Carl Blomberg.
Enligt honom skulle ett chefsutnämnande av den läkare som nu sagt upp sig kunna påverka de övriga att stanna kvar på lungkliniken. Samtidigt tror han att chanserna är små att läkaren låter sig övertalas att stanna.
Lena Munkhammar vill inte säga om hon kommer att presentera en ny chef på måndag.
-Jag vet inte, det är möjligt. Jag vill inte svara på det. Men självklart ska lungkliniken ha en bra chef även efter att Svens förordnande går ut, säger hon.
Sven Granström har avböjt att kommentera uppsägningarna.


Lungkliniken har i dagsläget sex läkare, inklusive klinikchefen Sven Granström. Hans förordnande går ut den15 september, och följs av sex månaders chefsavveckling.
En läkare har sagt upp sig, ytterligare två överväger att göra det. Ännu en av läkarna är deltidssjukskriven. Det innebär att lungkliniken riskerar förlora mer än hälften av sin läkarkompetens. Och den är svår att ersätta.
Neddragningarna inom landstinget omfattar bland annat en planerad omorganisering. Som en del i den flyttades lungkliniken i januari i år till nya lokaler. Då försvann flera av klinikens vårdplatser.
Nu finns det tolv vårdplatser för lungpatienter på en avdelning som delas mellan lungsjukvård, njursjukvård och hematologi. Det räcker inte till på långa vägar.
Patienter har i Gefle Dagblad berättat att de tvingats övernatta i duschrum, eller placerats på andra avdelningar där personalen inte har tillräckliga kunskaper om lungsjukvård.
Totalt omfattar neddragningarna på sjukhuset 47 vårdplatser. Det är i protest mot det här som läkarna nu säger upp sig.

MAGNUS LUNDQUIST