Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarens valpar fick nytt hem

Den minsta av de två blandrashundarna ska heta Sune. I går fick han en ny familj i Ockelbo. Länsstyrelsen bestämde att Gävleläkarens djurförbud står fast.

Annons

I går morse tog länsstyrelsen beslutet. Kvinnan som tidigare var läkare på en vårdcentral i Gävle hade överklagat djurförbudet som fick polisen att ta två långhåriga blandrashundar i beslag. Men handläggarna avslog hennes begäran.

Största skälet var, om man läser mellan raderna, att hon fortfarande inte verkar inse vad som krävs för en god djurhållning.

En viktig del av att hand om hundar på ett bra sätt är att inte skaffa för många. Det har den förra läkaren ignorerat – utom de två valparna som bott i ett hundgård i polisen regi finns även en omhändertagen schäfer vars ärende inte är avgjort.

Länsstyrelsen faxade beslutet till polisen. Det innebar grönt ljus att sälja valparna till nya, pålitliga ägare.

En av dessa var Lotta Mohlin från Ockelbo, som var en av de första att anmäla intresse sedan GD som enda tidning publicerat en bild på valparna.

– Antagligen var jag det – för jag ringde direkt! säger hon.

Familjen valde att köpa den minsta av blandrasvalparna.

– Vi har redan en yorkshireterrier och den minsta såg ut att ha mest yorkshire i sig.

Frågan vad den nya familjemedlemmen skulle kallas var redan löst.

– Mamma undrade vad den skulle heta. Vi pratade. Och så blev det Sune, säger Max, 11 år.

Han och mamma Lotta bekantade sig med valpen på en grön gräsmatta utanför inhägnaderna. Sin ringa ålder till trots, inte mer än 16 veckor enligt veterinärens bedömning, var Sune påtagligt karsk.

Utan att blinka stirrar han en äldre hund som väger åtminstone tio gånger mer än han själv i ögonen. Sedan skäller Sune glatt och springer vidare.

Lotta Mohlin försökte locka in honom i en hundbur för att gå till bilen. Men Sune föredrog att bli upplyft och buren till bilen om det skulle bli någon åktur av.

Även den litet större blandrashunden fick nya ägare i går.

Hasse och Anette Gruvman från Sörby ängar betalade det pris polisen begärde.

– Vi har inte fastnat för ett namn än, trots många som vi funderar på. Men det löser sig, säger Anette. Polismannen Hans-Olov Sundström, specialiserad på djurskyddsärenden, förklarade hur polisen försäkrar sig om att de nya ägarna är lämpliga.

– Vi kontrollerar med länsstyrelsen om det finns några anmärkningar. Sedan försöker jag att kontakta referenser. Till exempel att jag känner någon som känner de som är intresserade.

Tyvärr är handläggningen av ärenden som det med de söta blandrasvalparna långt ifrån en isolerad händelse. Flera ärenden står på tur. Alltför många i Gävleborg är alltför dåliga på att sköta sina djur.