Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarfacket vill inte ha fler utbildningsplatser

Trots att akut läkarbrist råder på många håll i landet så vill inte läkarfacket utöka antalet platser på läkarutbildningarna.
– Antalet platser har redan utökats kraftigt men vi har inte sett effekten av det än, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.

I krisens spår på 1990-talet drev Läkarförbundet en kampanj för att minska antalet platser på läkarutbildningarna, detta av rädsla för arbetslöshet. Så skedde också men sedan dess har utbildningarna successivt byggts ut igen. 1998 togs 852 studenter in på läkarprogrammet – att jämföra med 2013 års intag på 1 584 studenter.

Men att utbilda ännu fler till läkare är inte lösningen på dagens problem, menar Heidi Stensmyren.

– Sverige har näst högst antal läkare i hela världen i förhållande till befolkning, så att vi har bemanningsproblem beror inte på antalet läkare som uppbär läkarlegitimation.

– Antalet utbildningsplatser har också utökats kraftigt men det ser vi inte effekten av än, säger hon.

Att bli färdigutbildad specialistläkare tar 12–15 år och Heidi Stensmyren tror att effekten av att läkarutbildningarna byggts ut kan komma först om cirka fem år.

Hon hänvisar också till att landstingen och regionerna inte har kapacitet att ta emot alla läkarstudenter som vill ha en AT-tjänst och att det innebär att det finns en flaskhals i systemet.

– Det som gäller nu är också att vi använder de läkare vi har på rätt sätt.

Används de inte på rätt sätt idag?

– Nej, läkare får ofta göra saker som man inte behöver vara utbildad läkare för att göra. Det kan vara att förbereda patienter, hämta instrument och knappa in uppgifter i datorer.

Heidi Stensmyren nämner också effektivare teknik och bättre ledarskap som möjliga sätt att komma tillrätta med de rekryteringsproblem som finns på många håll.